Up and Down – Μέρος 1ο "H γέννηση του Mp3"



Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ!

Το σημερινό μου ποστ θα είναι κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα που γράφω. Βασικά θα κινηθώ στο τρίπτυχο ιστορική αναδρομή, σύγχρονα δεδομένα και προσωπικές απόψεις. Αυτή η μελέτη μου αφορά κάποια σημαντικά γεγονότα τα οποία στιγμάτισαν το χώρο του διαδικτύου παγκοσμίως. Στο συγκεκριμένο τεραστίων διαστάσεων κείμενο λοιπόν εκτός από τις προσωπικές μου απόψεις παραθέτω και πληροφορίες από άλλα sites τα οποία θα αναφέρω στο τέλος του αφιερώματος με τον τίτλο "Δικτυογραφία".
Το θέμα μας φίλοι μου έχει ένα περίεργο μα και πολύ οικείο τίτλο. Up and Down....

Κλείνοντας την εισαγωγή θέλω να επισημάνω τα εξής: Σαν συγγραφέας αυτού του μπλογκ είμαι ένθερμος υποστηρικτής της νομιμότητας στο διαδίκτυο. Εύχομαι και ευελπιστώ βέβαια αυτή η νομιμότητα να καλύπτει....ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ και όχι μονάχα μία κάστα ανθρώπων!

Πάμε....



Up and Down – Μέρος 1ο "H γέννηση του Mp3"

Κεφάλαιο 1ο
Όλα ξεκίνησαν κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’80, στο Ινστιτούτο Fraunhofer στη Γερμανία, όπου άρχισε μια εργασία για τη σχεδίαση ενός τύπου αρχείου ήχου με μεγάλη ποιότητα και ταυτόχρονα μικρού μεγέθους. Το 1989, το Fraunhofer παραχώρησε μια πατέντα για τη συμπίεση αρχείων ΜΡ3 στη Γερμανία και μερικά χρόνια αργότερα παραδόθηκε στον Οργανισμό Διεθνών Προτύπων (International Standards Organization, ISO) όπου και ενοποιήθηκε με τις προδιαγραφές του MPEG-1. Το Fraunhofer επίσης κατασκεύασε το πρώτο ΜΡ3 Player στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου ήταν και η πρώτη προσπάθεια κατασκευής ενός μηχανήματος που θα έπαιζε ΜΡ3. Το 1997, ένας προγραμματιστής, για λογαριασμό της Advanced Multimedia Products, έφτιαξε την μηχανή αναπαραγωγής ΑΜΡ ΜΡ3, που θεωρείται ως το πρώτο δεσπόζον ΜΡ3 player στο Διαδίκτυο. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός, όταν δυο δημιουργικοί φοιτητές πήραν τη μηχανή Amp, της προσέθεσαν τα φιλικά προς τους χρήστες χαρακτηριστικά (user-friendly Windows Interface) και το αποτέλεσμα το ονόμασαν Winamp. Η μεγάλη ανάκαμψη όμως έγινε το 1998, όταν το Winamp προσφέρθηκε στο κοινό σαν ένα δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής ΜΡ3, όπου και άρχισε η όλη τρέλα! (πηγή της παραγράφου αυτής: Unicorn Project )

Αυτή όλη η διαδικασία αποτέλεσε το βασικό καύσιμο για να πάρει μπροστά η παγκόσμια δικτυακή μηχανή. Η πατέντα της ελαχιστοποίησης δεδομένων σε ένα αρχείο ήχου με σκοπό τον διαμοιρασμό του μέσω ίντερνετ έφερε τους προγραμματιστές μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση...Έπρεπε λοιπόν να απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα:

Τι πρόγραμμα ή τι είδους πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργηθεί ώστε αυτά τα αρχεία ήχου(mp3) να μπορούν να διαμοιραστούν στο κόσμο μέσω του κυβερνοχώρου???

Συνεχίζεται στο επόμενο...


Γιώργος Λυριστής