«Κατάσταση πολιορκίας»…



Γράφει ο Καφενόβιος


Ένα μούδιασμα, ένα γενικευμένο κλίμα αμηχανίας διατρέχει το σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και ένα αίσθημα φόβου για βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση, που κυριολεκτικά θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και θα ξεχαρβαλώσει την κοινωνική συνοχή.

Βλέπετε, το παρελθόν του ΔΝΤ εγγυάται ότι, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ζήσει τρία τουλάχιστον πέτρινα χρόνια, τα οποία μπορεί να αυξηθούν, αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί γρήγορα και συντονισμένα στο σκέλος της ανάπτυξης. Σε πολύ γενικές γραμμές, η συνταγή του ΔΝΤ εγγυάται μείωση εισοδημάτων και ανεργία.

Στην εκπομπή «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα (Μega), μια μαραμένη δασκάλα στη Βουδαπέστη εξηγεί πώς ζει με 250 ευρώ τον μήνα, μετά τις ........
δραματικές μειώσεις, που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η λύση είναι …απλή, τρεις δουλειές: δασκάλα το πρωί, μπέιμπι σίτερ το μεσημέρι και πωλήτρια καλλυντικών σε υπαίθριο πάγκο το απόγευμα. Κατοικεί σε ένα ανήλιαγο υπόγειο, που της το έχει παραχωρήσει προσωρινά μια φίλη και... κάνει υπομονή

Ο, τι συνέβη σε όσες χώρες ανέλαβε να «σώσει» το ΔΝΤ, δεν μπορεί παρά να συμβεί και στην Ελλάδα. Η ισχύς θα φύγει από τα χέρια των εκλεγμένων ηγετών, για να περάσει στα χέρια «τεχνοκρατών» και «γραφειοκρατών», που το τελευταίο που τους απασχολεί είναι οι άνθρωποι και η λογοδοσία στο κοινωνικό σώμα.

Η Δημοκρατία πολιορκείται, επισημαίνει στην «Κυριακάτικη» ο Θαν. Τεγόπουλος. «Απειλείται από τις αγορές, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τις πολιτικές ηγεσίες που συλλογικά και συναινετικά κυβερνούν λαούς οι οποίοι δεν τις έχουν εκλέξει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις κοινωνικές αντιδράσεις τους, με τεχνοκρατικά και γραφειοκρατικά κριτήρια. Το οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί έτσι σε πολιτικό αδιέξοδο. Λένε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει δημοκρατία...»