Κρητική βεντέτα (ξανά) για το εφετείο στο Ηράκλειο


Νέες αντιδράσεις βουλευτών, δικηγορικών συλλόγων αλλά και τοπικών φορέων θα πυροδοτήσει και πάλι η εξαγγελία για την ίδρυση τεσσάρων νέων περιφερειακών εφετείων και ειδικά αυτό του Ηρακλείου Κρήτης για το οποίο έχει ξεσπάσει «βεντέτα» εδώ και μια τριετία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και συνεχίζοντας το έργο που είχε αφήσει στη μέση ο πρώην συνάδελφός του της ΝΔ κ. Σωτ. Χατζηγάκης, ιδρύει τέσσερα νέα εφετεία.

Με Προεδρικά Διατάγματα ιδρύονται νέα εφετεία στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη. Η λειτουργία τους ........ξεκινά με το νέο δικαστικό έτος στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ θα μεταφερθούν σε αυτά υποθέσεις από άλλα κοντινά δικαστήρια.

Η ετήσια δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και για τα τέσσερα νέα εφετεία ανέρχεται στα 320.000 ευρώ.

Η προσπάθεια για ίδρυσή τους είχε ξεκινήσει το 2007 επί υπουργίας του κ. Χατζηγάκη, ενώ από το 2008 υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις υπέρ της ίδρυσής τους από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως επιτάσσει η νομοθεσία.

Ομως, με το που είχε ανακοινώσει ο κ. Χατζηγάκης την ίδρυση των εφετείων και ειδικά αυτό του Ηρακλείου, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις βουλευτών και δικηγορικών συλλόγων. Μάλιστα βουλευτές της περιφέρειας των Χανίων είχαν απειλήσει τότε με παραιτήσεις, αν η εξαγγελία της ΝΔ υλοποιούνταν. Από τότε η ίδρυση των εφετείων είχε «παγώσει».

Πριν από το Πάσχα ο υπουργός Δικαιοσύνης για να προλάβει τις έντονες αντιδράσεις είχε καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων των πόλεων όπου πρόκειται να ιδρυθούν τα νέα εφετεία.

Παρ΄ όλα αυτά δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τη «βεντέτα» που έχει ξεκινήσει από το 2007 μεταξύ δικηγόρων και βουλευτών του Ηρακλείου και των Χανίων για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Πάντως, οι βουλευτές των Χανιών και του Ηρακλείου τήρησαν χθες «σιγή ιχθύος» αναφορικά με την ίδρυση του Εφετείου Ηρακλείου ώσπου να ενημερωθούν επίσημα επί του περιεχομένου του σχετικού Προεδρικού Διατάγματ