Καθαρίστε την «κόπρον του Αυγείου»!

Γράφει ο Μαγια


Aσφυξία προκαλεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αναγκάζονται να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάν. Ραγκούση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης.

Μόνο που αποτελούν τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή στην κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τη ρεμούλα βρίσκεται. Αλλά γιαυτή όλοι σιωπούν.

Διαφθορεία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης φωνάζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Κανείς όμως δεν ακούει!

Ως βασική πτυχή διαφθοράς καταλογίζεται η τάση να γίνονται δημοτικά έργα με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς διενέργεια διαγωνισμού. Για να επιτευχθεί, μάλιστα, η απ' ευθείας ανάθεση, συνηθίζεται ο κατακερματισμός ενός έργου σε πολλά μικρότερα, ώστε να μην είναι υποχρεωτικός ο διαγωνισμός λόγω ποσού. Aκόμη όμως και σε .......περιπτώσεις μειοδοτικών διαγωνισμών διαπιστώνονται παραβάσεις του κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής.
Ωστόσο, τώρα, πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», είναι η κατάλληλη ευκαιρία να καθαρίσει η «κόπρος του Αυγείου»! Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών των δήμων, αφενός για να λογοδοτήσουν οι φαύλοι και αφετέρου να μη μεταφερθούν τα άπλυτα και οι λοβιτούρες τους στους νέους δήμους.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σήμερα το «Βήμα», το σχέδιο «Καλλικράτης», που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Πάσχα, προβλέπει να κλείσουν μέχρι τις αρχές του νέους έτους περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες. πολλά δεν έχουν καν ουσιαστικό αντικείμενο. Μόνο στα Διοικητικά τους Συμβούλια έχουν τοποθετηθεί πάνω από 60.000 άτομα, ενώ ανέκαθεν, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών, υπήρχαν εστίες διαφθοράς και ρουσφετολογικών προσλήψεων. Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης επιτρέπεται σε κάθε νεοσύστατο «καλλικράτειο» δήμο να διατηρεί μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα, ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση «πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας» . Ετσι να νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.
Ταυτόχρονα θα ανασταλεί η λειτουργία περίπου 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες. Στη θέση τους θα επιτρέπεται η σύσταση μόνο μιας δημοτικής επιχείρησης ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.
Επίσης θα καταργηθούν περίπου 900 σχολικές επιτροπές, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.
Για το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις. Οσοι δεν τις
αποδεχθούν, θα απολυθούν. Επίσης θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου μετά τη λήξη τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων, που τελικά θα απολυθούν, υπερβαίνει τις 35.000.