Πράσινη ανάπτυξη «made in Greece» προτείνει ο καθηγητής Δημήτρης Παπαμαντέλλος

Γράφει ο Μαγια

Μια άλλη πολιτική, στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», προτείνει ο καθηγητής και πρώην διοικητής της ΔΕΗ, Δημ. Παπαμαντέλλος: Η Ελλάδα αντί να είναι απλός εισαγωγέας εξοπλισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να δημιουργήσει νέους βιομηχανικούς κλάδους για την παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ.

Η Κυβέρνηση οφείλει -επισημαίνει ο κ Παπαμαντέλλος- να ακολουθήσει αυτή την πολιτική, ώστε να μην χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης της εγχώριας Βιομηχανίας ΑΠΕ, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων πτυχιούχων, θα υποστηρίξει και θα αναπτύξει την επιχειρηματικότητα καθώς επίσης και τη δυνατότητα εξαγωγών εξοπλισμού και τεχνογνωσίας «made in Greece» σε άλλες χώρες. «Δεν αρμόζει στη σύγχρονη Ελλάδα να παραμείνει αιμοδότης των Οικονομιών των ήδη ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Η νέα γενιά καλείται να δώσει μάχη και να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, ώστε να μην πέσει θύμα της προώθησης μιας «πράσινης ανάπτυξης» με το κλειδί της στα χέρια των μεσαζόντων, των αντιπροσώπων και των πάσης φύσεως μεσολαβητών».

ΣήΤο πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.μερα προσφέρεται μία νέα μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα -υποστηρίζει ο καθηγητής Δ. Παπαμαντέλλος, με την τεράστια διεθνή εμπειρία, στη συνέντευξη, που μας παραχώρησε -τα έργα .........
ΑΠΕ (μεγάλα, μικρά και οικιακά έργα, μετατροπείς ρεύματος, συσκευές ελέγχου, χαλύβδινοι στύλοι ανεμογεννητριών, χαλύβδινα πτερύγια και πτερύγια σύνθετων υλικών ανεμογεννητριών, γεννήτριες, συμπλέκτες, κιβώτια μετάδοσης κίνησης, φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτοτελή συστήματα ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και πρόβλεψη φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι τεχνολογίες αντιρρύπανσης, ο εκσυγχρονισμός των Θερμο Ηλεκτρικών Σταθμών (ΘΗΣ) στερεού καυσίμου, η ανακύκλωση, η ενεργειακή εκμετάλλευση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και ιλύος Μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού (ΜΒΚ), να αποτελέσουν μοχλό ενδυνάμωσης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η χρησιμοποίηση ύδατος ΜΒΚ για αναδασώσεις θα προστατεύσει υδάτινους πόρους και θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια αναδάσωσης, ιδιαίτερα των καμένων εκτάσεων.

- Επιτρέψτε μου κ. καθηγητά. Ισως, σε κάποιους, όλα τούτα μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός...

- Όχι, βέβαια. Σας θυμίζω την δεκαετία του ’80, όπου η χώρα χρησιμοποίησε τις επενδύσεις της ΔΕΗ στον ενεργειακό τομέα ως όχημα ανάπτυξης της εγχώριας Βιομηχανίας, δημιουργώντας έτσι 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Η εγχώρια Βιομηχανία, τότε, προχώρησε αυτοδύναμα στην κατασκευή του εξοπλισμού ορυχείων, θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών σε ποσοστά 95%, 60% και 50% αντίστοιχα (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αντιρρύπανσης για τους ΘΗΣ) προμηθευόμενη μόνο την τεχνογνωσία από κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού (ποσοστό ~3% επί της συνολικής επένδυσης του εκάστοτε έργου) και απορρίπτοντας την πολιτική των αναθέσεων ενεργειακών επενδύσεων με το κλειδί στο χέρι, την οποία έχει πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός.

Τα έργα πολιτικού μηχανικού των ενεργειακών επενδύσεων της ΔΕΗ, όπως κτίρια ΘΗΣ, πύργοι ψύξεως, καμινάδες, καθώς και φράγματα, σήραγγες και υπόγειοι ΥΗΣ κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται κατά 100% από Ελληνικές Τεχνικές Εταιρείες.

Η Ελληνική Βιομηχανία κι οι Τεχνικές Εταιρείες απέκτησαν, έτσι, την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε σήμερα να αναλαμβάνουν την κατασκευή σημαντικών ενεργειακών, κατασκευαστικών και άλλων δημοσίων έργων σε Τουρκία, Dubai, Ισραήλ, Λίβανο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία κ.α.

Επομένως τα οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης για την Κοινωνία και την Εθνική Οικονομία θα είναι σημαντικά, ώστε να αντισταθμίζουν εν μέρει το πολλαπλάσιο κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ σε σχέση με αυτές των ΘΗΣ. Η Βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού και τεχνογνωσίας ΑΠΕ, θα εξυπηρετήσει την εγχώρια αγορά και θα έχει εξαγωγικό προσανατολισμό.

- Μέγα ζητούμενο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε αυτή την κρίσιμη για τη

χώρα περίοδο.

- Φυσικά. Η εξοικειωμένη με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες νέα γενιά θα έχει μία νέα ευκαιρία δραστηριοποίησης σε ένα διεθνώς ραγδαία αναπτυσσόμενο βιομηχανικό κλάδο και να ξεφύγει από την ανεργία, την υπο και ετερο-απασχόληση και την χαμηλά αμοιβόμενη εργασία. Στην προώθηση αυτής της πολιτικής τα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και ΚΕΚ της χώρας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο με στοχευμένη υποστήριξη από το ΤΕΕ, ΣΕΒ και άλλους φορείς της χώρας. Επίσης οι φοιτητικοί και επιστημονικοί σύλλογοι μπορεί και πρέπει να αναπροσανατολίσουν τους στόχους τους, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της ελπιδοφόρου αυτής ευκαιρίας για τη βιομηχανική ανάπτυξη. Η νέα γενιά οφείλει να αντιπαλέψει την κυρίαρχη νοοτροπία του εύκολου κέρδους από επιτήδειους, εξειδικευμένους στην κατασπατάληση και ιδιοποίηση επιδοτήσεων ΑΠΕ.

- Ναι, αλλά η αρμόδια υπουργός η κ. Μπιρμπίλη, δε δείχνει πως προσανατολίζεται σ΄ αυτή την πολιτική…

- Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει φραγμούς στους διάφορους μεσάζοντες, τους εκπροσώπους οίκων του εξωτερικού κ.ά, που έχουν ως μοναδικό στόχο τα εύκολα και γρήγορα κέρδη από την προσφερόμενη «λεία» των ενεργειακών επενδύσεων στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης». Η χώρα δεν χρειάζεται παρασιτικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης αποστερώντας την Εθνική της Οικονομία από μακρόπνοα οφέλη, ιδιαίτερα σε μια εποχή δομικής κρίσης.

Πέραν των μεγάλων ενεργειακών έργων ΑΠΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πεισθούν οι πολίτες και να δοθούν οικονομικά κίνητρα, όπως στην περίπτωση των ηλιακών θερμοσιφώνων, ώστε να επενδύσουν στην ηλιακή και αιολική ενέργεια στον οικιακό τομέα.