Το σωσίβιο για να μη βουλιάξουμε


Γράφει ο Μαγια



Θα σωθούμε ή θα χρεοκοπήσουμε; Θα κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος και θ΄ ανοίξουμε παράθυρο στο μέλλον;

Κανένας, ούτε η ΕΕ και πολύ περισσότερο το ΔΝΤ μπορούν να μας σώσουν. Το κλειδί της σωτηρίας το κρατάμε εμείς στα χέρια μας.

Αν υλοποιήσουμε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια. Αν όχι, τότε ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εξαγγέλλει η κυβέρνηση χωρίς να υλοποιεί. Να καθυστερεί, εκεί που θα έπρεπε να τολμήσει. Να στρογγυλεύει, εκεί που πρέπει να πει την αλήθεια.

Η χώρα δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να μεταμορφωθεί. Το προεκλογικό σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» πρέπει να γίνει το νέο όραμα της χώρας.

Μόνο αν αλλάξουν όλα, αν η .........
οικονομία γίνει ανταγωνιστική και αν επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη, έχουμε ελπίδα να ξανακερδίσουμε αυτά που χάνουμε και ακόμα περισσότερα.

Μόνο αν αλλάξει το Δημόσιο και γίνει παραγωγικό, αντιγραφειοκρατικό, μπορούμε να δούμε Θεού πρόσωπο.

Μόνο αν παταχθεί η φοροδιαφυγή θα μπορούμε, σε συνδυασμό με ένα πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, να πούμε πως αποκτήσαμε φορολογική δικαιοσύνη. Η κοινωνία δεν ανέχεται κάποιους εξυπνάκηδες να μην πληρώνουν φόρους ή να πληρώνουν πολύ λιγότερους και να καλούνται οι ίδιοι πολίτες να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις δικές τους απάτες. Ως εδώ και μη παρέκει. Ας γίνει η φοροδιαφυγή ιδιώνυμο.

Μόνο αν οι επιχειρήσεις εκσυγχρονιστούν και εισάγουν τεχνολογία, σύγχρονες μεθόδους διοίκησης θα είναι ανταγωνιστικές.

Μόνο αν η παιδεία και η έρευνα αναβαθμιστούν, υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάντια.

Εν κατακλείδι, ή θα αλλάξουν όλα και ριζικά ή θα χρεοκοπήσει η χώρα. Αν όχι τώρα, σίγουρα σε μερικά χρόνια. Ενδιάμεση προοπτική δεν υπάρχει πλέον.