Ασύδοτο το «βρώμικο χρήμα»!..


Γράφει ο Μαγια

Είναι τόσο αποπνιχτική η μπόχα αυτού του διεφθαρμένου κράτους, που πλέον δεν αντέχεται!

«Κάνω έκκληση. Θέλω ανθρώπους. Σας ικετεύω, βοηθήστε μας...» ήταν τα λόγια, που χρησιμοποίησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στ. Γκρόζος κατά την παρουσίαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της επιτροπής για το «βρώμικο χρήμα».

«Η επιτροπή σας ως θεσμός είναι μια φενάκη. Κάποιος άλλος στη θέση σας θα είχε υποβάλει την παραίτησή του» παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.
Τα μεγάλα προβλήματα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γκρόζος, ανέκυψαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Γ. Αλογοσκούφη για «αποκεφαλισμό» του τέως εισαγγελέα κ. Γ. Ζορμπά που προΐστατο της..........
ιδίας υπηρεσίας, που είχε τη μορφή της ανεξάρτητης Αρχής. «Υποβιβάστηκε σε επιτροπή, εποπτευόμενη από τον υπουργό Οικονομικών, και έχασε την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Ετσι, ακόμη και ένα χαρτάκι να θέλω να πάρω, είπε, χρειάζομαι την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου»!...

Η περιγραφή της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η επιτροπή για το «βρώμικο χρήμα», είναι αποκαλυπτική:

Το 2009 είχε να ερευνήσει 2.049 καταγγελίες και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να έχει προσωπικό 50 ατόμων. «Οταν ανέλαβα πρόεδρος, είπε ο κ. Γκρόζος, τον Σεπτέμβριο του 2008 βρήκα μόνο 18 άτομα. Εκτοτε, «με χίλια βάσανα», κατάφερα να τους κάνω 28. Αλλά ακόμα και αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα χάος:

Είναι αποσπασμένοι, λαμβάνοντας «επιμίσθιο» της τάξεως των 450 - 500 ευρώ. Δεν διαθέτουν βάση δεδομένων, ώστε να πραγματοποιούν διασταυρώσεις στοιχείων.Οι «προϊστάμενοι» των ελαχίστων υπαλλήλων, δηλαδή τα οκτώ μέλη της Επιτροπής, προσέρχονται στα γραφεία μία φορά την εβδομάδα, καθώς δεν είναι πλήρους απασχόλησης. Κόπηκε μέχρι και το κονδύλι για να προμηθεύεται η Επιτροπή σώμα εφημερίδων».

Ως ένα από τα σοβαρά εμπόδια που τίθενται στο έργο της Επιτροπής, είπε ο κ. Γκρόζος, είναι και η πρόβλεψη ότι η απόδειξη της προέλευσης των περίεργων χρηματικών ποσών που ερευνώνται, βαραίνει την ίδια την επιτροπή και όχι τον ελεγχόμενο.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, σε συνδυασμό με τις άλλες «τεχνικές» δυσλειτουργίες, να καταγράφονται τραγελαφικές περιπτώσεις: «Βρήκα, είπε, σε Τσιγγάνο 650 χιλιάδες ευρώ. Τον φωνάζουμε και τον ρωτάμε για το πού βρήκε τόσα χρήματα.

Μας απάντησε ότι είναι νόμιμα. Του είπα: Μα τι νόμιμα μου λες; Μου ανταπάντησε: Απόδειξέ μου ότι δεν είναι νόμιμα! Τι να του έκανα;», κατέληξε.

Ο αντεισαγγελέας μίλησε, επίσης, για χειρουργό του ΕΣΥ, του οποίου οι καταθέσεις έφθαναν στις 900.000 ευρώ (η ΥΠΕΕ θα του υποβάλλει πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ), ο οποίος δικαιολόγησε τα έσοδα που μηνιαία άθροιζαν 16 - 17.000 ευρώ, σε «ιδιωτική άσκηση ιατρικής»!...

Εντονότερα αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης όταν ο δικαστικός λειτουργός ανέφερε: «μου έκοψαν ακόμη και τις εφημερίδες...» για να δηλώσει άγνοια για δημοσιεύματα περί μεταφοράς χρημάτων από και προς την Κύπρο. Και απευθυνόμενος στον αντιεισαγγελέα, πρότεινε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα 4-5 πρόσωπα που κινούνται στον χώρο του Τύπου, της φαρμακοβιομηχανίας και της αερομεταφοράς. «Δικαιούστε και οφείλετε να τους καλέσετε» είπε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας μάλιστα και μεθοδολογία στον κ. Γκρόζο: «Να στείλετε έγγραφο στο υπουργείο Τύπου για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εκδοτικές ανακατατάξεις».

Υπεραμυνόμενος των απόψεων του Απ. Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε «μεγάλα ψάρια» σε αντιδιαστολή με τα παραδείγματα που προηγήθηκαν από τον κ. Γκρόζο, για περιπτώσεις διαφυγής, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ρωτάμε, τώρα. Μήπως εκτός από τον κυρ-εισαγγελέα πρέπει να «τ΄ ακούσει» και ο κυριούλης υπουργός επί των οικονομικών;