ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ e-ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑΣ


Σαρακοστιανές συνταγές

• Ταραμοσαλάτα

2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

μισό φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος

1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς

250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει στραγγίξει και στεγνώσει από μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί

1/3-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2-5 κουταλιές της σούπας νερό

3-5 κουταλιές της σούπας

φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού

1. Βάζετε το σκόρδο στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρις ότου γίνουν αλοιφή.

2. Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα. Τα χτυπάτε για .....
ένα λεπτό περίπου, μέχρι να το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα - το θέμα είναι να αντικαταστήσετε το γουδί- ειδάλλως το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες καθώς το άμυλο θα αρχίζει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά-σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό, το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα.
Τέλος, το βγάζετε από τον πολυκόφτη και το σερβίρετε.

Σουπιές γιαχνί

4-5 σουπιές

3-4 κρεμμύδια

1 ποτήρι κρασί

μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

1 ποτήρι νερό

Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Φυλάσσουμε λίγο από το μελάνι τους. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες λεπτές και τα τσιγαρίζουμε.

Αμέσως μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε τις σουπιές, τις ανακατεύουμε λίγο και τις αφήνουμε να ψηθούν. Προσθέτουμε ένα ποτήρι κρασί, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το μελάνι που είχαμε κρατήσει, ανακατεύουμε πάλι καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Οι σουπιές γιαχνί είναι έτοιμες. Μπορούμε να προσθέσουμε κατά την παρασκευή τους και λίγο σπανάκι αν είναι της αρεσκείας μας.

Σουπιές με σπανάκι ή χόρτα του βουνού

1 κιλό σουπιές

1 ½ κιλό σπανάκι ή αρωματικά χόρτα του βουνού

1 ποτήρι ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ή 3-4 φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 λεμόνι, το χυμό

αλατοπίπερο

Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις χτυπάμε με το ξύλινο γουδοχέρι αρκετά. Όταν "μαζέψει" και ύστερα "απλώσει" είναι έτοιμη για να την κόψουμε λωρίδες ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε, προσθέτουμε τις σουπιές, τις τσιγαρίζουμε κι αυτές και τις "σβήνουμε" με το κρασί, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Προσθέτουμε το σπανάκι ή τα χόρτα του βουνού, ζεματισμένα, στραγγισμένα και κομμένα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Το φαγητό να μείνει με το "λάδι" του.

Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΗ ΚΑΡΥΔΑ ΓΛΥΚΟ

Συστατικά

* 1 κιλό καρύδα τριμμένη

* 1 κιλό πατάτα

* 1 κιλὀ ζαχαρη

* λίγα κεράσια (προαιρετικό)

Οδηγίες

1. Βράζουμε τις πατάτες και κατόπιν τις λιώνουμε πουρέ. Προσθέτουμε την καρύδα και την ζάχαρη. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ενώσει πολύ καλά. Τα φτιάχνουμε μπαλάκια πιέζοντάς τα ελαφρώς από πάνω (να μην είναι τελείως στρογγυλά). Τα "βουτάμε" σε λίγη καρύδα για να γίνει πιο ωραία η εμφάνιση και κατόπιν, με την άκρη του δαχτυλού μας πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο.

2. Τοποθετούμε το κερασάκι. Αν θέλουμε, σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε τα καρυδάκια και τα ψήνουμε ελαφρώς σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

* Τις πατάτες τις ζυγίζουμε ωμές και ξεφλουδισμένες.

* Αντί να τα "βουτήξουμε" στην καρύδα, τα "βουτάμε" σε λιωμένη κουβερτούρα.

* Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό για να μπορεί να πλασθεί.