Τα πρώτα μπλόκα των αγροτών άνοιξαν


Αρχισε το μεσημέρι η αποχώρηση των αγροτών από τα περισσότερα μπλόκα της χώρας, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτικών Συλλόγων για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα Προμαχώνα, Νίκαιας και άλλων περιοχών που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Βέροιας και συνεχίζουν τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και πάλι οι νταλίκες σχηματίζουν ουρά.

Επίσης, αντιπροσωπείες αγροτών προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρωμένα παραμένουν τα........ τρακτέρ στα Πράσινα Φανάρια και στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία..

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους συμφώνησαν οι αγρότες από τα μπλόκα Κερδυλλίων, Χρυσούπολης, Εξοχής, Χαλκηδόνας, Ευζώνων, Δοϊράνης, Βογατσικού, Πρεσπών, Αλαμάνας, Παλιού Λεβέντη και στο 90χλμ. στο δρόμο των Θηβών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα Στρυμονικού, Κερδυλλίων και Αμφίπολης Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς. Οι αγρότες που αποχώρησαν από το κόμβο Κερδυλλίων δίνουν στην κυβέρνηση περίοδο χάριτος έξι μηνών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες της.

Οι αγρότες που έφυγαν από το μπλόκο Στρυμονικού καλούν όλους τους συναδέλφους τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ανοιγει σταδιακά η εθνική οδός από και προς Θεσσαλονίκη και η Εγνατία στο τμήμα Σερρών-Καβάλας.

Ανοιχτός για όλα τα οχήματα είναι ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, και ομαλά λειτουργεί το τελωνείο του Ορμενίου στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών δεν εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Αντιθέτως, ουρά μήκους 3 χλμ. από νταλίκες έχει σχηματιστεί στο τελωνείο των Κήπων, εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών, οι οποίοι επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των ΙΧ αυτοκινήτων.

Με σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση και με μήνυμα ακόμη και για αιφνιδιαστικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου, αποχώρησαν λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι από το μπλόκο της Αλαμάνας οι αγρότες που βρίσκονταν εκεί από τις 15 Ιανουαρίου. Πάντως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δυναμικότερης κινητοποίησης μετά τις 15 Μαρτίου αν δεν καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση.

Την ίδια ώρα αποχώρησαν και από το μπλόκο στην Ελάτεια οι αγρότες υποστηρίζοντας πως περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική.

Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας, ενώ απεργούν οι τελωνειακοί.

Θα παραμείνουν στο μπλόκο τους οι αγρότες της Πελοποννήσου που κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης και μάλιστα δηλώνουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν το μπλόκο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Αργους και η παράκαμψη αυτή δημιουργεί καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών στους οδηγούς που κινούνται στη διαδρομή από και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο.

Η απόφαση για αναστολή

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη χθες, Πέμπτη, από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτικών Συλλόγων, που συνεδρίασε στη Βέροια. Σήμερα, οι αγροτοσυνδικαλιστές από 14 μπλόκα αναμένεται να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δηλώσουν απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, αλλά θα της δώσουν «περίοδο χάριτος» για να εφαρμόσει τις θεσμικές εξαγγελίες της.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Μπατζελή διεμήνυσε πως η εκτόνωση της κατάστασης εξαρτάται από τους αγρότες και όχι από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας πως το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και κανείς δεν μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία.

Newsroom ΔΟΛ