Το μεγάλο «φαγοπότι» στο ΕΣΥ

Γράφει ο Μαγια

Η λεηλασία του δημοσίου χρήματος στα νοσοκομεία λαμβάνει καθημερινά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κυκλώματα επιτήδειων, πιράνχας και ποικιλόμορφα τρωκτικά καταφέρνουν να δρουν ανεξέλεγκτα και να τρώνε με χρυσά κουτάλια, όπως επιβεβαιώνει και η έκθεση του Σώματος Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Ενδεικτικά ο έλεγχος σε τρία νοσοκομειακά φαρμακεία έδειξε ότι: Η Επιτροπή Φαρμάκων του Νοσοκομείου δεν λειτουργούσε, η εισαγωγή σκευασμάτων στο φαρμακείο γινόταν χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, δεν γινόταν αξιοποίηση των συστημάτων μηχανοργάνωσης που ήδη υπήρχαν στο ...........

φαρμακείο του νοσοκομείου, φάρμακα χορηγούνταν χωρίς όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Διαπιστώθηκε ότι σε πολλά νοσοκομεία καθυστερούσε αδικαιιολογήτως η διενέργεια διαγωνισμών για τις προμήθειες ιατρικών ειδών, με αποτέλεσμα να λήγουν οι συμβάσεις, ακόμη και οι νόμιμες παρατάσεις τους, και να γίνονται κατά κόρον απευθείας αναθέσεις.
Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε ότι, γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από μία εταιρεία από την οποία προμηθευόταν η εν λόγω κλινική υλικά. Επιπλέον, η προμήθεια των υλικών γινόταν παρανόμως με απευθείας αναθέσεις προς την εταιρία!
Στην έκθεση καταγράφεται –και όχι για πρώτη φορά- η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός δημόσιου νοσοκομείου καθώς και η παραλαβή «δώρων» σε «φακελάκια» από γιατρούς. Bρέθηκε παράτυπη λειτουργία ιατρείου καθώς και ύποπτη διακίνηση φαρμάκων με χαρακτηριστική την περίπτωση ιδιώτη γιατρού ο οποίος διακίνησε 30.000 χάπια εκ των οποίων τα 2.000 ναρκωτικά. Eπίσης, «ξεσκεπάστηκε» η περίπτωση γιατρών οι οποίοι συνταγογραφούσαν περιττές εργαστηριακές εξετάσεις στους ασφαλισμένους προκειμένου να εισπράξουν μίζα από τα διαγνωστικά κέντρα που συνεργάζονταν. Από τον έλεγχο σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του Δημοσίου προέκυψε ότι ο OΠAΔ πλήρωνε γιατρούς για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούσαν.

Η περίπτωση του Κέντρου Υγείας της όμορφης κωμόπολης Ακράτας, των περίπου 7.000 κατοίκων, είναι εξόχως αποκαλυπτική της δυσώδους κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε συγκεκριμένος γιατρός «πρωταθλητής» σε αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, αφού μόνος του είχε ζητήσει διπλάσιο αριθμό εξετάσεων από όλους τους άλλους γιατρούς του Κέντρου.

Από τα συνταγολόγια φαίνεται επίσης ότι ο ίδιος γιατρός, με ειδικότητα γενικής ιατρικής, γνωμάτευε ότι ένας στους 5 ασθενείς του έπασχε από «οργανικό ψυχοσύνδρομο» και του χορηγούσε τα ανάλογα φάρμακα!

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητές υγείας δεν καταλήγει σε συμπεράσματα αλλά σε προτάσεις γενικής φύσεως και δεν προχωρούν στην απόδοση ευθυνών. Φρόντισαν μάλιστα να κλείσουν την υπόθεση, παραδίδοντας την έκθεσή τους, τρεις ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2009. Αποτέλεσμα, ακόμη και ο πταισματοδίκης Πατρών που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν μπόρεσε να βγάλει «άκρη» διαβάζοντας την έκθεση των επιθεωρητών και ζήτησε στις 20 Ιανουαρίου 2010 διευκρινιστικά στοιχεία και επιπλέον καταθέσεις, από τους εμπλεκόμενους.

Επιπλέον ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας στις 21 Ιανουαρίου 2010 διαβίβασε στον ΟΓΑ στοιχεία που αφορούν αξονικές - μαγνητικές τομογραφίες, που ζητήθηκαν από γιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας από τον Νοέμβριο του 2008, που ανέλαβε, έως και σήμερα. «Από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι συγκεκριμένος γιατρός έχει ζητήσει διπλάσιο σχεδόν αριθμό αξονικών τομογραφιών από το σύνολο των άλλων έξι γιατρών: 54 εκείνος έναντι 32 όλων των άλλων»! Ο έλεγχος ξεκίνησε όταν ένας ασφαλισμένος του ΟΓΑ του γνωστοποίησε ότι ο γιατρός τον είχε παραπέμψει σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο της Πάτρας κι ότι το ίδιο το κέντρο έστειλε τα φιλμ στον γιατρό με ιδιωτικό ταχυδρομείο. Του προσκόμισε μάλιστα και την απόδειξη παραλαβής. Ερευνώντας το θέμα, διαπίστωσε ότι υπήρξε κι άλλη ασθενής που ακολούθησε την ίδια διαδικασία. «Δηλαδή παραπομπή στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο και αποστολή των φιλμ στον γιατρό».

Είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι, που να διερωτώνται ακόμη, που πάνε τα λεφτά;

Αυτό που εξοργίζει πάντως είναι η ατιμωρησία των ποικιλώνυμων ληστών!...