Ευρωπαική στήριξη υπό όρους

Όπως ήταν αναμρνόμενο,σαφή πολιτική στήριξη δίνουν στην Ελλάδα Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, χωρίς να προσφέρεται -στην παρούσα φάση- από τους «27» πακέτο οικονομικής βοήθειας. Γαλλία και Γερμανία στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι «στέκονται δίπλα» στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα από... «πάνω» της παρακολουθώντας στενά τα δημοσιονομικά της.

.

Τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος.

Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της .......
Ευρωζώνης (Eurogroup) αναμένεται να προχωρήσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων της ευρωζώνης -μηχανισμός ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί εν προκειμένω για την Ελλάδα «εφόσον υπάρξει ανάγκη» -κατά δήλωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η εξειδίκευση των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός στήριξης θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup και η ανακοίνωσή τους θα γίνει την Τρίτη μετά τη συνάντηση των υπουργών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται πιθανώς από αίτημα για πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

ΔΟΛ