Η Κομισιόν ζητεί μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο


ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, τόσο στον τομέα των εσόδων όσο και σ΄ εκείνον των δαπανών, έχει υποβάλει η Κομισιόν στην Αθήνα, παροτρύνοντάς την να αναλάβει την πρωτοβουλία της λήψης έκτακτων μέτρων αντί να αφήσει τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για λογαριασμό της, στις 16 Μαρτίου. Υπενθυμίζουν μάλιστα στους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ότι στις 25 Φεβρουαρίου ο επίτροπος Όλι Ρεν θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία θα προκύπτει με σαφήνεια η ανάγκη των πρόσθετων μέτρων, αφού η ανάπτυξη θα κινείται περί το-1,5% έως -2,0%, αντί του υπεραισιόδοξου-0,3% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθιστώντας αναγκαία την εξεύρεση 3 επιπλέον δισεκατομμυρίων (περίπου 1,2% του ΑΕΠ) το 2010.

Ύστατο χρονικό όριο
Άρα, έλεγαν, το ύστατο όριο για την ανακοίνωση των μέτρων από την Αθήνα είναι η 8η Μαρτίου, παραμονή της έκθεσης πεπραγμένων που θα υποβάλει ο κ. Ρεν στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι παράγοντες της Επιτροπής έχουν προτείνει στο οικονομικό επιτελείο ένα μείγμα μέτρων που κατά την άποψή τους θα ήταν τα πλέον αποτελεσματικά τόσο από οικονομική όσο και από .........πολιτική άποψη- και τα οποία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών. Οι παράγοντες της Κομισιόν, ασκώντας σαφή πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση ισχύει στον βαθμό που η Ελλάδα θα πάρει την πρωτοβουλία να ανακοινώσει τα μέτρα- εάν πρόκειται να το αποφασίσει η Επιτροπή στις 16 Μαρτίου, τότε θα κρίνει εκείνη.

Η Κομισιόν προτείνει: αύξηση του αποθεματικού των υπουργείων από 10%, που έχει ήδη αποφασιστεί, σε 20% με άμεση εφαρμογή των μηχανισμών ελέγχου· αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες· αύξηση εκ νέου του φόρου στα καύσιμα, ώστε να προσεγγίσει τη μέση τιμή της Γερμανίας και του Βελγίου.

Ακόμη προτείνει περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Όπως λένε, η μείωση των επιδομάτων κατά 10% ισούται κατά μέσο όρο με μείωση αποδοχών κατά 4-5%. Εφόσον αυτό το ποσοστό ανέλθει στο 6-7%, θα έχει επέλθει η δέουσα περικοπή του μισθολογικού κόστους.

ΝΕΑ