Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν πιο δυνατή καρδιά


Oι άνθρωποι που συνήθως είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους τείνουν να είναι σκυθρωποί. Αυτό αποκάλυψε νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, η οποία δείχνει ότι η ενθάρρυνση δημιουργίας θετικών συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα θετικά συναισθήματα είναι ασπίδα κατά της εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, αν και τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού καταστεί δυνατή η χορήγηση θεραπείας.

Σε διάστημα 10 ετών, η Καρίνα Ντέιβιντσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 1.739 άνδρες και γυναίκες για την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιολογίας.

Ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου των εθελοντών και κατέγραψαν τα αρνητικά συναισθήματά τους, όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα και άγχος, αλλά και τα θετικά, όπως χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός και ικανοποίηση.

Οι ερευνητές κατέταξαν τα......... θετικά συναισθήματα σε πέντε επίπεδα, από «καθόλου» ως «υπερβολικά», και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακού νοσήματος μειωνόταν κατά 22% στους ανθρώπους που είχαν υψηλό σκορ. Διαπιστώθηκε ότι κάθε επίπεδο μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 22%. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν κανένα θετικό συναίσθημα εμφάνιζαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και στηθάγχης από εκείνους που βρίσκονταν στη μέση της κλίμακας.

Με τη σειρά τους οι τελευταίοι εμφάνιζαν και αυτοί 22% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους «χαρούμενους» της έρευνας.

Η δρ Ντέιβιντσον δήλωσε ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν πως ίσως μπορούν να προληφθούν τα καρδιακά νοσήματα με την ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων. «Χρειαζόμαστε περισσότερες κλινικές δοκιμές σε αυτόν τον τομέα. Αν οι δοκιμές επιβεβαιώσουν τα ευρήματά μας, τότε θα έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς και τους ασθενείς» είπε η δρ Ντέιβιντσον.

Η ομάδα της πιστεύει ότι η ανάπτυξη μόνιμων θετικών συναισθημάτων μπορεί να θωρακίσει σε σημαντικό βαθμό την καρδιά του ατόμου. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι μια συνήθως θετική στάση στη ζωή, με περιοδική εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, δεν αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο εμφράγματος.

Οι άνθρωποι με θετικά συναισθήματα εμφανίζουν πιο υγιείς συνήθειες ύπνου, δεν υποφέρουν από άγχος, χαλαρώνουν περισσότερο και επανέρχονται πιο γρήγορα ύστερα από κάποιο δυσάρεστο γεγονός. «Ο καθένας πρέπει να βάλει λίγη χαρά στην καθημερινή ζωή του και να μην περιμένει τις διακοπές για να νιώσει χαλαρός. Λίγα λεπτά πραγματικής χαλάρωσης και εσωτερικής ευχαρίστησης κάθε ημέρα κάνουν θαύματα όχι μόνο για την ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία μας» είπε η επικεφαλής της έρευνας. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και η κληρονομικότητα θεωρούνται παραδοσιακά παράγοντες υψηλού κινδύνου για την καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ευφυΐα, το επίπεδο μόρφωσης και το εισόδημα παίζουν επίσης ρόλο.

Οι καρδιοπάθειες συνιστούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες.

ΒΗΜΑ