ΚΑΙ ΜΟΥΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΝΙΑ

ΗΜΙΑΙΜΟΣ

Όσοι έχουν κατοικίδιο το ξέρουν αλλά έπρεπε να το επιβεβαιώσουν και οι επιστήμονες. Το πανεπιστήμιο του Τέξας με τον ψυχολόγο ζώων Samuel Gosling σε εικοσαετή μελέτη του διέκρινε ότι υπάρχουν παρόμοια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Στην ομάδα αυτή εντάσσονται και οι ύαινες, κάποια πουλιά, και τα χταπόδια.

Η γάτα ή ο σκύλος τους τα παίρνει στο κρανίο ή είναι πιο cool από ένα άλλο κατοικίδιο της ίδιας ράτσας στο ίδιο ερέθισμα. Δείχνει προσωπικότητα ή χαλαρότητα ανάλογα με την περίσταση και με το πώς έχει συνηθίσει να αντιδρά. Άλλα είναι με πιο «μεσογειακή» συμπεριφορά και ευερέθιστα και άλλα πιο «βόρεια» και «φλεγματικά». Στη συμπεριφορά τους βάζει το χεράκι του και τ’ αφεντικό. Αλλά ένα είναι βέβαιο ότι από κούνια έχουν προσωπικότητα γιατί εκεί από τις πρώτες στιγμές της ζωής τους βλέπουμε τον πιο συνεσταλμένο, τον πιο δειλό, τον πιο συντηρητικό, τον πιο τσαμπουκά, τον πιο γενναίο ή τον πιο τρελαμένο, που τον κάνει να........... ξεχωρίζει από ένα όμοιο του της ίδιας φυλής.

Στους σκύλους η εμπειρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν όλα τα ερεθίσματα που δέχεται το κουτάβι από τον τρίτο μήνα ζωής του, περίοδος που συμπίπτει με το τέλος της κοινωνικοποίησής του. Η εφηβεία είναι η τελευταία περίοδος κατά την οποία αλλάζει η συμπεριφορά ενός σκύλου. Ακολουθεί η περίοδος της ωριμότητας, λιγότερο ή περισσότερο σύντομη. Οι μικροί σκύλοι εντάσσονται στους κόλπους της οικογένειας τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων και γύρω στον έκτο ή έβδομο μήνα αναλαμβάνουν μια καθορισμένη θέση στην κλίμακα της ιεραρχίας. Από την άλλη, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι όπως οι ποιμενικοί προσδιορίζουν τον ρόλο τους πιο αργά, μέχρι την ηλικία των δύο έως δυόμισι ετών.

Συνεπώς την επόμενη φορά που ο σκύλος σας έρχεται και σας γρυλίζει όταν περνά άλλος σκύλος έξω από την πόρτα σας και σεις τον αποπαίρνετε ζητώντας του να σταματήσει το γαύγισμα, μην το κάνετε καταρχήν γιατί σας θεωρεί κύριο του και επικεφαλής της αγέλης, επειδή έτσι μας θεωρούν τα σκυλιά μας, και κατά δεύτερο γιατί του προσβάλετε την προσωπικότητα, που το γαύγισμα είναι μέρος του δικτύου προστασίας που έχει ρίξει γύρω σας και λειτουργεί ως συναγερμός. Απλά ηρεμείστε τον και καθησυχάστε τον ότι δεν τρέχει τίποτε. Αν το κάνει όμως το βράδυ ή προς τα ξημερώματα και τρίζουν τα δόντια του, προσέξτε τον γιατί μπορεί να έχει εντοπίσει ανεπιθύμητο υποψήφιο εισβολέα του σπιτιού και σας προειδοποιεί έτσι όπως δεν το κάνει ο πανάκριβος συναγερμός που έχετε εγκαταστήσει στο σπίτι σας.