Αιτωλοακαρνάνες: Μακριά από την Αχαία…


Γράφει ο Μαγια

«Εξάμβλωμα» χαρακτηρίζει το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και θεωρεί ιδανική τη δεδομένη χρονική στιγμή για να εξαλειφθεί μέσω του «Καλλικράτη».

Είναι γνωστό ότι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας –τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε= είναι η μοναδική που ούτε ιστορική αναφορά και αναγωγή έχει αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. «Κρίνουμε λοιπόν ότι ακόμη και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές (Αχαία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό». Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τόσο από θέμα έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, προσεγγίζουν σχεδόν τα αντίστοιχα μεγέθη της Ηπείρου».

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι «υπάρχει χρόνος για να δουν όλοι την περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γιατί το υπάρχον μοντέλο έφερε και τους τρεις νομούς-δεσμώτες στις ..........
τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη όλης της χώρας και της Ε.Ε. των 15, αλλά και γιατί είναι βέβαιο ότι ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά. Θυμίζουμε την αρπαγή με το “έτσι θέλω” της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου αλλά και την τελευταία “γελοιότητα” των αντιδράσεων στον καθορισμό των λιμένων εισαγωγής Αιγυπτιακής πατάτας».