ΟΙ 3 Δρόμοι του Κουβέλη


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Τελικά, λέτε αυτός ο κακός λύκος του Κάσδαγλη να την φάει την Αριστερά να ησυχάσουμε;
Αλήθεια, έχουμε αποφασίσει ως κοινωνία, και ως πολιτική κοινότητα, αν θέλουμε την Αριστερά στη ζωή μας; Ποια Αριστερά είναι αυτή; Το ΚΚΕ το χαρακτηρίζουμε, ανάμεσα σε εσάς και εγώ, ως ένα ουτοπικό, μονολιθικό και εκτός πραγματικότητας σχηματισμό. Τον ΣΥΝ από την άλλη, τον θεωρούμε αριστερά των σαλονιών και δεκανίκι του συστήματος,
Τότε, ποια Αριστερά είναι αυτή που θέλουμε; Μάλλον την Ανεύρετη του Άγγελου Ελεφάντη. Σωστά, αλλά μέχρι να τη βρούμε, τι γίνεται;
Για χρόνια, ότι πιο κοντινό είχαμε προς την Αριστερά που θέλουμε, ήταν η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ. Προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντόπουλος, ο Παπαγιαννάκης και ο Κουβέλης μας έκαναν να ακούσουμε με προσοχή έναν λόγο σύγχρονο, Ευρωπαϊκό, κινηματικό. Αλλά τι έκαναν; Αυτή η Ανανεωτική Αριστερά που όλοι την σεβόμαστε και την ευαγγελιζόμαστε, γιατί ποτέ δεν κατάφερε να γίνει κυρίαρχη δύναμη, ούτε καν στο χώρο της Αριστεράς.
Ίσως γιατί δεν θέλουμε ως κοινωνία την........
Αριστερά ως κάτι πέρα από ενός τύπου άλλοθι, και γιατί η ίδια η Αριστερά δεν μπορεί να αποβάλλει τα σύνδρομα της, τα οποία εμφανίζονται συχνά πυκνά και την κρατούν έρμαιο του αυτισμού της.
Αυτή την περίοδο ο ΣΥΝ βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη κρίση, με τη διάσπαση να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του ως δαμόκλειος σπάθα. Αυτή τη φορά η Ανανεωτική Πτέρυγα, και κυρίως ο Φώτης Κουβέλης φαίνονται έτοιμοι για διασπάσουν το ΣΥΝ.
Δυστυχώς η κατάρα της Αριστεράς είναι και πάλι εδώ. Μοιάζουν λες και θέλουν να δικαιολογήσουν τη Χούντα που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις άνω των 3, άλλωστε δεν μπορούν κα να συνεννοηθούν και περισσότεροι.
Οι προβολείς είναι στραμμένοι στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει τρεις επιλογές. Πριν τις αναφέρω να θυμίσω ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε συμμετάσχει ενεργά στην τελετή αναγόρευσης του Τσίπρα. Η πρώτη επιλογή είναι η εύκολη, αφήνει το ΣΥΝ και προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη επιλογή είναι η δύσκολη, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός κόμματος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Τρίτη επιλογή είναι η πολύ δύσκολη, να μείνει στο κόμμα του και να προσπαθήσει να το αλλάξει.
Ότι και να αποφασίσει ο σοβαρός αυτός πολιτικός άντρας θα πρέπει να γίνει σεβαστό, θα πρέπει να ξέρει όμως και αυτός ότι ίσως κρατά στα χέρια του το κλειδί που ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου για την Ανανεωτική Αριστερά.