episkiasis

Από τον Απλό άνθρωπο
Οι ανησυχίες των νέων μας εκφράζονται με κάθε τρόπο. Η ελληνική επαρχία δίνει το καλύτερο δυναμικό της πάντα σε κάθε τέχνη. Αν σκεφτούμε τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι νέοι εκτός των τειχών θα πρέπει να ντραπούμε και ολίγον για τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσουμε σε κάθε πρωτοπόρα ενέργειά τους. Ας γνωρίσουμε από κοντά μια ομάδα νέων και ταλαντούχων.


SM: Η μουσική σας σε ποιο χώρο κινείται;

episkiasis: Κινείται στο χώρο του ανεξάρτητου (απο εταιρείες, διαφημίσεις, χορηγούς και χρηματικά αντίτιμα) hip-hop, ένα είδος καταπέλτης σε οτίδηποτε σάπιο κοινωνικά ή πολιτικά που ξεκίνησε βασιζόμενο κυρίως στο δυνατό και πλούσιο σε περιέχομενο στίχο και λιγότερο στη μουσική. Με το πέρασμα των χρόνων αναμείχθηκε και με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, καθώς διάφορα όργανα πλέον συνοδευουν το λεγόμενο beat, ώστε να μην χαρακτηρίζεται πεπερασμένο μουσικά.


SM: Από τι εμπνέεστε για να γράψετε μουσική;

episkiasis: Η έμπνευση μας είναι οτιδήποτε βλέπουμε τριγύρω μας και κατά κάποιο τρόπο μας ταρακουνά... Είτε μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας μελαγχολήσει, να μας τσατίσει, είτε να μας χαροποιήσει... Έχουμε την τύχη να έχουμε δυο αρκετά διαφορετικά στιχουργικά στυλ και έναν εκπληκτικό μουσικό στη μπάντα και έτσι η ποικιλία μουσικής και στίχων περισσεύει.

SM: Ποια είναι η έδρα σας;

episkiasis: Πλέον η έδρα μας μοιράζεται μεταξύ Κοζάνης και Θεσσαλονίκης, λόγω σπουδών!

SM: Λένε ότι ο δρόμος της μουσικής είναι δύσκολος. Για σας ποιες ήταν οι

πιο δύσκολες στιγμές;................


episkiasis: Σίγουρα η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν τη διάλυση κάπου στο 2004, όταν το τέταρτο τότε μέλος της μπάντας αποφάσισε να αποχώρησει και βρεθήκαμε μπροστά στο μεγάλο δίλημμα της συνέχειας ή του τέλους. 5 χρόνια μετά είμαστε πλέον βέβαιοι ότι κάναμε τη σωστή επιλογή. Πάντως, ο δρόμος συνεχίζει να είναι δύσκολος εξαιτίας κυρίως της απόστασης που μας χωρίζει, που όσο μικρή κι είναι, πάντα ήταν υπαρκτή και εμποδίζει ασφαλώς τη συνεχόμενη τριβή μεταξύ μας.

SM: Ποιος καλλιτέχνης σας έχει επηρεάσει και γιατί;

episkiasis: Μεγαλώσαμε βλέποντας το Hiphop να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ελληνικό χωρό στα μέσα της δεκαετίας του '90 και έτσι οι επιρροές μας σε μεγάλο βαθμό προέρχονται απο τις μπάντες της εποχής, κυρίως ελληνόφωνες αλλά όχι μόνο, άσχετα εαν στη συνέχεια της πορείας τους πολλές απο αυτές μας απογοήτευσαν με τις επιλογές που έκαναν.


SM: Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχετε ζήσει μέσα στην μουσική σας ζωή;

episkiasis: Η δημιουργία των προσωπικών μας δίσκων απο το μηδεν. Όπως προείπαμε κάνουμε ανεξάρτητο hip-hop και είναι πραγματικό υπέροχο να μετατρέπεις με τα ίδια σου τα χέρια ένα άδειο cd σε κάτι εντελώς δικο σου χωρίς την παρέμβαση κανενός.

SM: Έχετε κάνει δίσκους; Αν όχι, σκοπεύετε να κάνετε;

episkiasis: Έχουμε ήδη κυκλοφορήσει δύο δίσκους τα "Σημάδια" το 2003 και το "Δε Σβηστήκαν" το 2007 . Και τα δύο είναι διαθέσιμα στον καθένα μέσω ιντερνετ είτε μέσω του blog μας (http://episkiasis.wordpress.com) είτε μέσω της σελίδας μας στο myspace (http://www.myspace.com/episkiasis). Επίσης υπάρχουν αντίτυπα χωρίς αντίτιμο σε κάθε μας Live, όπου και όποτε γίνεται αυτό. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τον τρίτο μας δίσκο.


SM: Έχετε κάποιον συγκεκριμένο στόχο μουσικά ή όπου σας βγάλει αυτός ο δρόμος;

episkiasis: Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, όπως εμείς το θέλουμε και αυτό να μην αλλάξει και να μην σταματήσει. Αυτό που μας δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι το κρατάμε οπως το νιώθαμε απο την αρχη... αληθινό. Βέβαια σε μια ολοένα και περισσότερο κοιμώμενη κοινωνία όπως η ελληνική, όπου ο λαός υποφέρει,αλλά παρόλα αυτά οι μοναδικές λύσεις που προκρίνει, πάντα παραδόξως, είναι μια το πασοκ και μια η νδ σε μια παρακμάζουσα και καταπιεστική δημοκρατία, δείχνει ότι ο στόχος θέλει συνεχόμενη προσπάθεια και μεγάλες αντοχές!

SM: Δώστε τον δικό σας επίλογο.

episkiasis: Ανεξάρτητη μουσική=ζωντανή μουσικη. Βγάλτε τις ταμπέλες, κοιταχτείτε στα μάτια και πείτε αυτό που θέλετε, όπως θέλετε. Μη ζητάτε επιβεβαίωση απο κανέναν. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα απο εσάς.