Το παζάρι των μητροπολιτών με το κράτος τώρα αρχίζει

Γράφει ο Ακτιβιστής

Μπορεί να πέρασε στον τύπο και στα κανάλια ως άτακτη υποχώρηση η απόφαση της ΔΙΣ να πληρώσουν το αυξημένο ΕΤΑΚ και να δεχθούν οι προσλήψεις να γίνονται και στην Εκκλησία μέσω ΑΣΕΠ.

Αιτία για την υποχώρηση αποτέλεσε η επιστολή Παπακωνσταντίνου που κάνει λόγο για έκτακτη εισφορά ειδικά για φέτος και καλεί την Εκκλησία για διάλογο από μηδενική βάση. Στην επιστολή του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε απο την Εκκλησία να καθορίσει τους εκπροσώπους της για τη σύσταση διμερούς επιτροπής για τη συζητηση της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο μέλλον, σημειώνοντας: "Η διατήρηση του ΕΤΑΚ αφορά το έτος 2009 και μόνον, και θα καταργηθεί στη συνέχεια, όπως και η έκτακτη εισφορά. Θεωρούμε συνεπώς αυτονόητο οτι ο διάλογος στο πλαίσιο της επιτροπής για τα ζητήματα αναφορικά με τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση".

Οι ιεράρχες μάλιστα στην συνεδρίαση, εξέφρασαν το φόβο ότι ....


θα ακολουθήσουν τα χειρότερα με τον φόρο υψηλής περιουσίας που θα διαδεχθεί το ΕΤΑΚ, από την άλλη όμως αναπτύχθηκε ο προβληματισμός πως θα αντιμετωπιστεί η καχυποψία της κοινωνίας ότι η .........
Εκκλησία επιχειρεί να ξεφύγει της φορολογίας (δίνοντας επιχειρήματα σε όσους επιζητούν τον χωρισμό Πολιτείας Εκκλησίας).

Έτσι φρόντισαν να δώσουν ότι λιγότερο μπορούσαν και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να σταματήσουν τα επόμενα δύσκολα που φοβούνται. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο να μεταβαίνει τις επόμενες μέρες στο Μαξίμου συνοδεία πέντε μητροπολιτών για να συζητήσει το θέμα και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι ιεράρχες, πάντως, θέτουν προϋποθέσεις για τη φορολόγηση, όπως να ισχύει για ένα έτος και να εξαιρεθούν τα ακίνητα ιδιόχρησης ή άλλα που έχουν διάφορα "βάρη" και δεν είναι αξιοποιημένα, καθώς και ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν ή παραμένουν αναξιοποίητα επειδή θα ανεγερθούν ιδρύματα.

Οι ιεράρχες αποδέχθηκαν και την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προσλαμβάνονται οι λαϊκοί υπάλληλοι των μητροπόλεων μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, εφόσον -όπως σημειώνουν- μισθοδοτούνται απο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αποδεκτή έγινε και η απόφαση να μην ξεπερνούν τα 1.400 κυβικά τα αυτοκίνητα των μητροπόλεων, με τον όρο να ισχύει μόνο για τα οχήματα που η προμήθειά τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μια επίσης κρίσιμη παράμετρος της Συνοδικής ανακοίνωσης είναι ότι απαντά θετικά στη φορολόγηση μόνο στο μέτρο που αφορά την ίδια, και όχι τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά ν.π.δ.δ. (ναοί, μοναστήρια κ.λ.π.).

Άρα όπως εύκολα συνάγεται, το παζάρι των ιεραρχών με την κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζει......

Ακτιβιστής