Και στο..... βάθος Εξεταστική


Στη Βουλή οδηγείται ο φάκελος για τις παράνομες άδειες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών της Ν.Δ. Ευρ. Στυλιανίδη και Μιχ. Λιάπη και του πρώην υφυπουργού Μιχ. Μπεκίρη, που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, επικαλούμενος το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών, διαβίβασε χθες στη Βουλή τρεις δικογραφίες που αφορούν τα προαναφερθέντα πολιτικά πρόσωπα «για τυχόν δικές τους ενέργειες». Καταλύτης για την αποστολή της υπόθεσης στη Βουλή αποτέλεσε έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, από την οποία διαφαίνονται ευθύνες των δύο πρώην υπουργών. Σύμφωνα με την αναφορά, έδιναν εντολές, αν και δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τη χορήγηση αδειών σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες φορτηγών και ..........
βυτιοφόρων και με συγκεκριμένους αριθμούς κυκλοφορίας. Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα του κ. Ρακιντζή, για τις άδειες αυτές δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή είχαν πλαστογραφηθεί. Μάλιστα για την αδειοδότηση, η οποία εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, 11 φορτηγών στο Αγρίνιο επί υπουργίας Στυλιανίδη (ανέλαβε καθήκοντα στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου) ο αρμόδιος νομάρχης είχε αρνηθεί να συναινέσει στην εκτέλεση της παράνομης, όπως χαρακτηρίζεται, απόφασης.

Οσον αφορά τον κ. Λιάπη, στο διαβιβαστικό του έγγραφο ο κ. Παντελής τον «απαλλάσσει», υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης δύο συνόδων της Βουλής. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η μόνη αρμόδια, βάσει του Συντάγματος, να το κρίνει είναι η Βουλή. Ο κ. Λιάπης ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τις εκλογές του 2007, οπότε ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με καταγγελία επιχειρηματία του Βόλου, χορήγησε, κατά παράβαση του νόμου, άδειες για τη μετατροπή αυτοκινήτων σε βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων ΔΧ.

Το έναυσμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημ. Ρέππας, ο οποίος έστειλε τη δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Σακελλάκο και αυτός με τη σειρά του διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους αξιόποινα αδικήματα. Η εισαγγελέας Ελένη Φακού, που τη διενήργησε, προσέκρουε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. *