Το τυρί και η φάκα

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Είχα κάποτε δύο γνωστούς που είχαν την ψευδαίσθηση ότι ήταν γεννημένοι για επιχειρηματίες. Η αλήθεια ήταν ότι είχαν ξεκινήσει με καλές προϋποθέσεις. Κινούνταν σ' έναν χώρο όπου είχαν κληρονομήσει ένα καλό όνομα, έκαναν και μία ή δύο έξυπνες κινήσεις στην αρχή, αλλά αυτό ήταν όλο. Η αρχική ρέντα τους ξεφούσκωσε, όταν ο ανταγωνισμός στον επιχειρηματικό τους χώρο εντάθηκε και τα γεγονότα ήρθαν ν' αποδείξουν πως όχι μόνο δεν ήταν σπουδαίοι και τρανοί όπως πίστευαν, αλλά ούτε καν τα κεκτημένα δεν ήταν σε θέση να προστατεύσουν και να διατηρήσουν.
Την περίπτωσή τους μου θυμίζει τα τελευταία 24ωρα ο Καρατζαφέρης. Είχε πιστέψει ότι εξελισσόταν σε μεγαλοπαράγοντα, αν όχι και πιθανό ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Αλλά, όπως λέγαμε πιτσιρικάδες, είχε δει μόνο το τυρί, τη φάκα όχι. Και τώρα που ξαφνικά βρέθηκε μπροστά στη φάκα που λέγεται «Σαμαράς», το μόνο που καταφέρνει είναι να δείχνει τον πανικό του. Προφανώς αντιλαμβάνεται ότι όσο σχετικά εύκολα φουσκώνουν τα μπαλόνια, ακόμη πιο εύκολα ξεφουσκώνουν.

Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ προτιμούσε ή όχι την εκλογή του Σαμαρά ή της Μπακογιάννη, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Καρατζαφέρης μέχρι και ..........
ευχέλαια θα έκανε για να δει την Ντόρα στην καρέκλα του Καραμανλή. Θεωρούσε ότι και τα ήδη κεκτημένα θα διατηρούσε, αλλά ίσως και να διεύρυνε την επιρροή του στον κύκλο των ενοίκων της πολυκατοικίας. Η κάλπη, όμως, έβγαλε «Σαμαρά». Και ξέρει ότι θα έχει την τύχη των γνωστών μου. Οχι να επεκτείνει την επιρροή του δεν θα μπορέσει, αλλά ούτε καν τα «κεκτημένα» δεν θα καταφέρει να προστατεύσει και να διατηρήσει.

Γι' αυτό και αντιδρά όπως αντιδρά. Με «πρωτοβουλίες» αυταπόδεικτα αστείες για συστρατεύσεις και νέες εκλογικές αναμετρήσεις, που φυσικά δεν έχουν μόνο ως αποδέκτη αλλά και ως υποψήφιο θύμα τον νέο αρχηγό της συντηρητικής παράταξης. Γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται, και προφανώς και ο Καρατζαφέρης, πως αν ο Σαμαράς αποφάσιζε ν' αυτοκτονήσει πολιτικά δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα άλλο παρά να τσιμπήσει το τυρί της φάκας που του στήνει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.

Μόνο που ο Σαμαράς δεν βλέπει το τυρί, αλλά τη φάκα.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος