"Επίθεση" ενημέρωσης Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη αλλά το κλίμα παραμένει βαρύ

Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα, ο υπ.Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο, αφού προηγήθηκαν Παρίσι και Βερολίνο. Το κλίμα παραμένει βαρύ και δεν διαφαίνεται άμεση αναστροφή του.


Η «επίθεση ενημέρωσης» που κάνει ο κ. Παπακωσταντίνου αυτές τις ημέρες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πορεία του δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα έχει ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους, δηλαδή, μέχρις ότου φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση του εκτροχιασμένου δημοσίου ελλείμματος. Στο Βερολίνο και στο Παρίσι ο κ. Παπακωσταντίνου συναντήθηκε χθες με τους ομολόγους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ. Στο Λονδίνο συναντάται αύριο με τον Βρετανό ομόλογό του Ντάρλινγκ Άλιστερ ενώ σήμερα ρίχνει το βάρος στους θεσμικούς επενδυτές και ανάλογες επαφές θα έχει αύριο και στη Φραγκφούρτη.

Στις επαφές του ο κ. Παπακωσταντίνου «ανέλυσε» και «εξειδίκευσε» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και ταυτόχρονα την «ανάταξη της οικονομίας». Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο ο κ. Παπακωσταντίνου διαπίστωσε ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας, δηλαδή οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτή τη .............στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως περιμένουν να δουν έργα». Στην επισήμανση ότι αμφισβητείται στο μεταξύ, αν και το έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ είναι πραγματικό ή πλασματικό, ο κ. Παπακωσταντίνου απάντησε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος αμφιβάλει για ό,τι πούμε αυτή τη στιγμή και αυτό είναι σαφώς το πρόβλημα». Όσο δε για την τοποθέτηση της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ περί ανάγκης μηχανισμών παρέμβασης σε χώρες που δεν μπορούν να ελέγξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Παπακωσταντίνου δήλωσε κατηγορηματικά, «εγώ δε συζήτησα αυτό το θέμα».

Το «άγχος» για το Ευρώ

Το κλίμα στο Βερολίνο για τον κ. Παπακωσταντίνου ήταν παγωμένο - και όχι μόνο εξαιτίας του Δεκεμβρίου – μετά την ομοβροντία των σχολίων και αναλύσεων που θέλουν τον υπουργό σε «ρόλο ιεραπόστολου προκειμένου να αποκτήσει ο ‘Έλληνας ασθενής’ τη χαμένη του αξιοπιστία». Το ενδιαφέρον για τη συνάντηση Παπακωσταντίνου-Σόιμπλε ήταν μεγάλο από τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο επέμεινε να τη χαρακτηρίζει «συνάντηση γνωριμίας», δύο νέων στις θέσεις τους υπουργών, μολονότι οι κύριοι Παπακωσταντίνου και Σόιμπλε έχουν ανταλλάξει στο ΕCOFIN παραπάνω από χειραψίες. Η ερμηνεία για την υποβάθμιση της συνάντησης είναι ότι η γερμανική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα της Ελλάδας, φοβούμενη αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωζώνη και το ίδιο το ευρώ. Αυτό είναι το «άγχος» των μεγάλων χωρών και ειδικά της Γερμανίας, και ο κ. Παπακωσταντίνου διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η Ελλάδα δεν θα φτάσει σε σημείο που να κινδυνεύσει ο,τιδήποτε στην Ευρωζώνη.