Έχουν τον Άγιο τους


ΗΜΙΑΙΜΟΣ

Έχουν και τα ζώα Προστάτη Άγιο θα αναρωτιόσαστε έκπληκτοι;. Και φυσικά έχουν. Όχι μόνο Έναν, αλλά περισσότερους. Εξαρτάται μάλιστα αν η Εκκλησία είναι η Ανατολική ή η Δυτική.

Η Καθολική Εκκλησία έχει τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης που είναι Προστάτης των Ζώων και του Περιβάλλοντος. Είναι ο γνωστός «Φτωχούλης του Θεού» του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Άγιος είχε γεννηθεί στην Ασίζη, σε πλούσια οικογένεια, γρήγορα όμως άφησε γονείς και πλούτη για να αφιερωθεί στο Θεό, όχι σαν ερημίτης αλλά μέσα στον κόσμο, στα χνάρια του Χριστού.

Ο «Φτωχούλης του Θεού» πέρασε τη ζωή του σε απόλυτη ένδεια και είχε το χάρισμα να μιλάει στα ζώα και στα πουλιά και αυτά να τον υπακούνε. Από τις πιο θαυμαστές ιστορίες της ζωής του Αγίου Φραγκίσκου είναι εκείνη με το λύκο. Στο Γκούμπιο, περιοχή κοντινή της Ασσίζης, είχε παρουσιαστεί ένας άγριος λύκος που τρομοκρατούσε τους κατοίκους, γιατί δεν κατασπάραζε μόνον ζώα αλλά και ανθρώπους. Ο Άγιος πήγε να τον βρει ο λύκος στάθηκε να τον κοιτά, και κείνος του είπε: «Αδελφέ λύκε, εγώ ξέρω πως όλα αυτά που κάνεις, τα κάνεις γιατί πεινάς. Να έρχεσαι όμως κάθε μέρα να σου δίνουμε εμείς να τρως.» Ο λύκος άκουσε τα λόγια του, πλησίασε τον Άγιο όπως ένας σκύλος, κι από τότε πήγαινε κάθε μέρα από πόρτα σε πόρτα και τον ταΐζανε, και τούτο ............
κράτησε για χρόνια ως το τέλος της ζωής του. Οι ζωγράφοι εικονίζουνε τον Άγιο Φραγκίσκο να μιλάει στα πουλιά.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει λίγο περισσότερους: Έχουμε τον Άγιο Μόδεστο Τη μνήμη του την τιμούμε στις 18 Δεκεμβρίου. Τη μέρα αυτή οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συνηθίζουν να ραντίζουν τόσο τα σπίτια τους όσο και τους στάβλους των ζώων.

Ο Άγιος Μάμας. Τη μνήμη του γιορτάζουμε στις 2 Σεπτεμβρίου. Η παράδοση τον θέλει να εξημερώνει άγρια ζώα και να ζει μαζί τους. Επίσης είναι και προστάτης των βοσκών.

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης. Θεράπευε και ταίζε λιοντάρια. Αναφέρεται ότι ένα από τα λιοντάρια που τάιζε κατάλαβε ότι είχε πεθάνει ο άγιος, αποσύρθηκε, έβγαλε θρηνητικό βρυχηθμό, και πέθανε. Η γιορτή του είναι στις 4 Μαρτίου.