"Σύννεφα" πάνω από την ελληνική οικονομία


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η ελληνική οικονομία.

Ενώ η Ευρώπη και οι διεθνείς αγορές κρατούν στάση αναμονής απέναντι στα δημοσιονομικά της χώρας μας, τα οποία βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ο διεθνής Οίκος Standard & Poor's, προχώρησε χθες σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κοινωνικούς εταίρους στο Ζάππειο, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την εξυγίανση του δημοσιονομικού τομέα, μέτρα που βρήκαν κατ’ αρχήν σύμφωνο τον ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, καθώς θεώρησε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, η Κομισιόν ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους και ζήτησε τα .............
μέτρα αυτά να καταγραφούν στο πρόγραμμα σταθερότητας που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον Ιανουάριο.

Παράλληλα, από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκεται στη χώρα μας κλιμάκιο του οίκου Moody's προκείμενου να συντάξει έκθεση αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τους ομολόγους του σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά τις συναντήσεις, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα της οικονομίας.

Στο μεταξύ, σε αιφνίδιο δανεισμό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησε την Τρίτη το Δημόσιο εκδίδοντας νέο πενταετές ομόλογο με στόχο την κάλυψη των πρώτων δανειακών αναγκών του 2010.

Νέος κεραυνός για την ελληνική οικονομία

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΄BBB+΄ από ΄A-΄ προχώρησε την Τετάρτη ο διεθνής Οίκος Standard & Poor's.

Ο Οίκος είχε προειδοποιήσει από τις 7 Δεκεμβρίου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο είχε σημειώσει ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα δύο μηνών μέχρι να λάβει τις τελικές αποφάσεις του.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής του S&P, Μάρκο Μρίζνικ, "η υποβάθμιση καθρεφτίζει την άποψη ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους".

Επιπλέον διαπιστώνει εγχώρια εμπόδια που με τη σειρά τους εμποδίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης των δημοσιονομικών, κάτι που θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια επί σειρά ετών για να ξεπεραστεί.

Τέλος, η S&P αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ανάλογη κίνηση στο προσεχές μέλλον, καθώς διατηρεί την οικονομία μας υπό παρακολούθηση για αρνητική αξιολόγηση.

Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι "η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Η απάντηση της σημερινής Κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα".

Το υπουργείο παράλληλα τονίζει ότι με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους, στο Ζάππειο τη Δευτέρα κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

"Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και συγκροτημένο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% από το 2010 και μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή. Για αυτήν έχουμε πάρει την εντολή του Ελληνικού λαού και μπορούμε να την υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία" επισημαίνει το υπουργείο.
ΣΚΑΙ