Ολοι αθώοι για την υπόθεση του ΕΛΑ

Απηλλάγησαν των κατηγοριών οι Χρ. Τσιγαρίδας, Αγγ. Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη

Αθωωτική και για τους τρεις κατηγορουμένους ήταν η χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών το οποίο εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα».

Υστερα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο, οι δικαστές έκριναν, άλλες φορές ομόφωνα και άλλες κατά πλειοψηφία, αθώους τους κκ. Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και την κυρία Ειρήνη Αθανασάκη. Το σκεπτικό της απαλλακτικής κρίσης στηρίχθηκε κυρίως στη διαπίστωση των μελών του δικαστηρίου ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο, ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων ούτε από το υλικό της δικογραφίας, που να συνδέει κάποιον εκ των κατηγορουμένων με τις ενέργειες του ΕΛΑ. Το συμπέρασμα αυτό στο οποίο κατέληξαν οι δικαστές αφορά τόσο τον Χρήστο Τσιγαρίδα, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση του ΕΛΑ ως το 1989, όσο και τους Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη. Οι δύο .............

τελευταίοι αρνούνται ότι ήταν μέλη του ΕΛΑ και χαρακτηρίζουν αναληθείς τις αντιφατικές καταθέσεις της βασικής μάρτυρα κατηγορίας και πρώην συζύγου του Αγγ. Κανά κυρίας Σοφίας Κυριακίδου. Ενα δεύτερο σημείο που ανέδειξε η χθεσινή δικαστική απόφαση είναι η παραγραφή πράξεων, όπως η προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών και η πρόκληση εκρήξεων, οι οποίες τελέστηκαν πριν από το 1989 και έχουν παραγραφεί λόγω παρελεύσεως της 20ετίας.

Εξω από το δικαστήριο η κόρη του Χρ. Τσιγαρίδα πέταξε ένα αβγό προς τη μεριά του Αγγ. Κανά, ενώ ο τελευταίος δήλωσε ότι « υπάρχουν κι άλλοι αθώοι στη φυλακή». Επίσης ο Αγγ. Κανάς δήλωσε ότι για 2.493 ημέρες βρισκόταν σε «πολιτική ομηρεία», καθώς το πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικάσει τους κατηγορουμένους σε 25ετή κάθειρξη.
BHMA