Στην αγορά φαρμάκων το Α.Ε.Π.


Το «πάρτι» στην Υγεία συνεχίζεται. Αρνητική «πρωτιά» στον ανεπτυγμένο κόσμο κατέχει η χώρα μας, καθώς ξοδεύει για φάρμακα το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ειδική έκθεση «Ηealth at a Glance» του ΟΟΣΑ, δαπανήσαμε το 2007 σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 2,4% του ΑΕΠ μόνο για φάρμακα, γεγονός που συνεπάγεται ότι κάθε Ελληνας πλήρωσε 500 ευρώ μόνο για αυτόν τον σκοπό! Ακόμη, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση στις δαπάνες Υγείας που προέρχονται απευθείας από τον κορβανά του νοικοκυριού, ενώ το 10% των χαμηλότερων εισοδημάτων δηλώνει ότι στερήθηκε ιατρικές υπηρεσίες ελλείψει χρημάτων.

Επίσης, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή τέταρτη θέση στον ΟΟΣΑ σε θανάτους από αυτοκινητικά ατυχήματα, την πρωτιά σε γιατρούς, αλλά και τον τρίτο χαμηλότερο συσχετισμό γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης, καπνίζουμε περισσότερο από όλους, πίνουμε λίγο, καταναλώνουμε τα περισσότερα αντιβιοτικά και όμως ζούμε πολύ!

Το κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά τις δαπάνες για την Υγεία πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους αρμοδίους, καθώς τα .............ευρήματά της είναι απογοητευτικά για την Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται «Βig Spender», δηλαδή σπάταλη χώρα. Παρ΄ ότι στο σύνολο των συνολικών δαπανών η χώρα μας κινείται ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο του ΟΟΣΑ, με περίπου 2.000 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνες, μεταξύ 1997 και 2007 ο μέσος όρος αύξησής τους κινείται με 6,6%, εξέλιξη που «αναδεικνύει» την Ελλάδα ως την 4η ταχύτερα αναδυόμενη αγορά για φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες.

Επίσης, η χώρα μας δαπανά το 9,6% του ΑΕΠ σε υπηρεσίες Υγείας, εκ των οποίων το 1/3 είναι ιδιωτικές, μερίδιο που τη φέρνει σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του ΟΟΣΑ, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ελβετία(!), ενώ σε επίπεδο νοικοκυριού οι δαπάνες προσεγγίζουν το 12% των συνολικών εξόδων. Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, η Ελλάδα είναι πρώτη στο κόστος επί του ΑΕΠ καθώς φθάνει στο 2,4% (2007), κάτι που μεταφράζεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ σε κατά κεφαλήν δαπάνη είναι τρίτη στον ΟΟΣΑ με 500 ευρώ- περίπου το 1/5 αφορά τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Δημοσίου στις δαπάνες Υγείας η χώρα μας είναι πέμπτη από το τέλος με 60,3%. Αντίθετα, την πέμπτη υψηλότερη θέση διαθέτει η Ελλάδα στις λεγόμενες out-ofpocket δαπάνες, οι οποίες έρχονται απευθείας από την τσέπη του πολίτη και αφορούν σχεδόν το 40% των συνολικών εξόδων υγείας- μάλιστα, ως ποσοστό της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών εκτινάσσονται στη δεύτερη θέση του ΟΟΣΑ με 5,9%. Επίσης, περίπου το 10% των χαμηλότερων εισοδημάτων δηλώνει ότι δεν μπόρεσε να κάνει ιατρικές εξετάσεις ελλείψει χρημάτων, με τις ανισότητες να κορυφώνονται σε οδοντιατρικά προβλήματα.

Ακόμη, ξεχασμένη υπόθεση θεωρείται ο ιατρικός τουρισμός, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος με τζίρο μόλις 12 εκατ. ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένες εισροές βαίνουν μειούμενες 4% κατ΄ έτος.

Εξάλλου οι έφηβες της χώρας μας τρώνε τα λιγότερα φρούτα στον ΟΟΣΑ, όμως τα 15χρονα ελληνόπουλα καταναλώνουν το λιγότερο αλκοόλ στον διεθνή Οργανισμό. Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, οι έλληνες έφηβοι δεν γυμνάζονται και σε μεγάλο ποσοστό (18,8%) είναι παχύσαρκοι (4η θέση στον ΟΟΣΑ), ενώ φαίνεται ότι σταδιακά παχαίνουν όλο και περισσότερο.

Οι Ελληνες διατηρούν για μία χρονιά ακόμη την «πρωτιά» στο κάπνισμα, καθώς το 40% των ενηλίκων καπνίζει καθημερινά, ποσοστό σχεδόν υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, η χώρα μας είναι μία από τις ελάχιστες όπου η χρήση του καπνού αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται σταθερά και κινείται κάτω από τον μέσο όρο του διεθνούς Οργανισμού.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα διαθέτει την πρωτιά στους περισσότερους γιατρούς (5,4 ανά 100.000

κατοίκους), με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους γυναικολόγους (46 ανά 100.000) και τους οδοντιάτρους (127 ανά 100.000) και την 4η θέση στους αποφοίτους Ιατρικής (13,3 ανά 100.000

κατοίκους).

Ωστόσο η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο συσχετισμό μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών, με συντελεστή 0,6, όταν ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 3,1, αλλά και τα περισσότερα φαρμακεία (77,7 ανά 100.000). Επίσης, καταλαμβάνουμε την τρίτη υψηλότερη θέση στην κατανάλωση αντιδιαβητικών φαρμάκων και την «πρωτιά» στα αντιβιοτικά.

Αυξήθηκαν τα θύματα των τροχαίων
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ξεπερνούμε σε προσδόκιμο ζωής τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, με 79,5 έτη έναντι 79,1, ενώ οι Ελληνίδες ζουν κατά μέσο όρο 82 χρόνια έναντι 77 των Ελλήνων. Σε ό,τι αφορά τις αιτίες θανάτου, η ισχαιμική καρδιοπάθεια βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (100 έναντι 126 για τους άνδρες και 46 έναντι 66 για τις γυναίκες ανά 100.000 κατοίκους). Αντίθετα, η χώρα μας διαθέτει την έβδομη υψηλότερη θέση στα εγκεφαλικά επεισόδια με περίπου 87 ανά 100.000 κατοίκους. Παρ΄ ότι οι εν γένει καρκίνοι κινούνται χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ο καρκίνος του πνεύμονα μαστίζει (6η υψηλότερη θέση στον ΟΟΣΑ, με 66 θανάτους ανά 100.000

κατοίκους). Στα επίπεδα του διεθνούς Οργανισμού κινείται και ο καρκίνος του μαστού, ενώ πολύ χαμηλότερα βρίσκεται αυτός του προστάτη.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, η χώρα μας έχει την πέμπτη υψηλότερη θέση (15 ανά 100.000 κατοίκους) και μάλιστα αποτελεί ένα από τα τρία κράτη του Οργανισμού στα οποία οι συγκεκριμένοι αριθμοί αυξήθηκαν δραματικά- 29% από το 1970. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες η μείωση των θανάτων από τα αυτοκινητικά είναι ραγδαία (μ.ό.-58%). Ακόμη, η Ελλάδα έχει τις λιγότερες αυτοκτονίες στον διεθνή Οργανισμό (2,9 ανά 100.000 κατοίκους)- υποτετραπλάσιες από τον μέσο όρο. Παράλληλα, η χώρα μας επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία βελτίωση στη θνησιμότητα των βρεφών μεταξύ 1970 και 2007, καθώς μειώνεται κατά 7,3% κατ΄ έτος.
ΒΗΜΑ