Tα ντέρμπι των αιωνίων

Γράφει ο Γιώργος Τερζής

Δεν είμαι σίγουρος για τις οπαδικές προτιμήσεις των δύο βασικών υποψηφίων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αν και -νομίζω πως- η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει Πανιώνιος και ο Αντώνης Σαμαράς Ολυμπιακός. Αν η πρώτη, και ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων, δήλωνε Παναθηναϊκών αισθημάτων τότε η 29η Νοεμβρίου θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, η ημέρα των ντέρμπι.

Την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες που θα κρίνουν τη μάχη των επιγόνων του Κώστα Καραμανλή, στο στάδιο Καραϊσκάκη θα δίδεται το εναρκτήριο λάκτισμα του ντέρμπι των «αιωνίων» του ποδοσφαίρου. Κι όμως, η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία φέρνει, κατά πολύ, σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Πρώτον, είναι ντέρμπι, γιατί ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τον νικητή. Το φαβορί πριν από την έναρξη του αγώνα μπορεί να υποτιμήσει τον αντίπαλο ή, ακόμη κι αν δεν το πράξει, να βρεθεί σε «κακή ημέρα» και να βρεθεί να κυνηγάει το σκορ. Κατά πολλούς, αυτή είναι η εικόνα στη Νέα Δημοκρατία. Γκολ από τα ........
αποδυτήρια για τη μία πλευρά, αντεπίθεση από την άλλη και ισοπαλία με το «φαβορί» να είναι κλεισμένο στην περιοχή του.

Δεύτερον στοιχείο που κάνει την εκλογή... ντέρμπι είναι ο φανατισμός στις αντίπαλες κερκίδες. Παναθηναϊκοί και ολυμπιακοί, με συγχωρείτε «αντιντορικοί» και «αντισαμαρικοί», ανταλλάσσουν αιχμηρά συνθήματα και αποδοκιμάζουν κάθε φορά που ο αντίπαλος ακουμπά την μπάλα. Ο φανατισμός είναι τέτοιος που «χωρίζει» ακόμη και οικογένειες. Από τη μία πλευρά, οι «γόνοι» -νυν βουλευτές, από την άλλη οι «αρχηγοί» της οικογένειας- ιστορικά στελέχη της παράταξης.

Τρίτο στοιχείο που επηρεάζει την εξέλιξη σε κάθε ντέρμπι είναι ο παράγοντας διαιτησία (στην Ελλάδα είμαστε!). Ολοι, ως αποτέλεσμα, περιμένουν την επίδοση του διαιτητή κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και όσων θα έχουν ρόλο «επόπτη» (βλ. Αρης Σπηλιωτόπουλος) στο παιχνίδι. Μια υπόδειξή τους για... οφσάιντ μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Στο ποδόσφαιρο, με το σφύριγμα της λήξης, αποχωρούν από το γήπεδο δύο ομάδες. Κι αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά της γαλάζιας αναμέτρησης από το ντέρμπι των αιωνίων, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποχωρήσει ως μία ομάδα.
Γιώργος Τερζής