Η Συνέχεια των σκανδάλων


Siemens, Ομόλογα, Βατοπέδι. Οι τρεις μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων κρέμονται πλέον σε μια δικαστική... κλωστή. Περίεργα ανακριτικά σφάλματα και ολιγωρίες, ανοιχτές παρεμβάσεις ανωτέρων, ασυλία και παραγραφή ευθυνών σε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, διαφυγή και ατιμωρησία βασικών κατηγορουμένων είναι κοινά χαρακτηριστικά της δικονομικής πορείας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, σε δικαστικό και σε πολιτικό επίπεδο, από εδώ και πέρα αναμένονται ραγδαίες.

1 Στην υπόθεση της Siemens, η εφέτης-ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα και ο αναπληρωτής Ι. Φιοράκης μελετούν τα δεκάδες παραπεταμένα ντοσιέ της δικογραφίας και σχεδιάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

*Το ενδεχόμενο δικαστικού επαναπατρισμού του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μ. Χριστοφοράκου από τη Γερμανία είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Ο ίδιος απολαμβάνει την ελευθερία του στη Γερμανία, καθώς η γερμανική Δικαιοσύνη απέρριψε οριστικά τα 2 εντάλματα, για την προμήθεια του ΟΤΕ και του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4Ι), μέχρι το 2003.

*Σε κάθε περίπτωση τα αλλεπάλληλα εντάλματα των ελληνικών αρχών έχουν κλονίσει την αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ ο .........
κ. Χριστοφοράκος καλύπτεται πλέον και με δεδικασμένο για πράξεις διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος προς τα δύο κόμματα εξουσίας (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ).

*Το ενδεχόμενο να ασκηθεί νέα κακουργηματική δίωξη εις βάρος του είναι πιθανό. Ομως, πρέπει να αφορά πράξεις άλλες από εκείνες για τις οποίες έχει καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος στη Γερμανία.

*Ο έτερος φυγόδικος Χ. Καραβέλας κρύβεται καλά. Τα μέλη της οικογένειάς του (που αποφυλακίστηκαν όλα), δηλώνουν ότι δεν έχουν επικοινωνία μαζί του. Εάν αποτύχει (όπως όλα δείχνουν) η δίωξη των κ.κ. Χριστοφοράκου και Καραβέλα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να θεσπίσει, τελικά, ένα είδος «αμνηστίας» προς όσους συνεργάζονται με τις αρχές παρέχοντας πληροφορίες σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Είναι ίσως η έσχατη λύση για να επιστρέψουν, οικειοθελώς, στην Ελλάδα οι δύο κατηγορούμενοι και να αποκαλύψουν πρόσωπα και γεγονότα, όπως είχε προτείνει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

*Προς το παρόν ο κ. Χριστοφοράκος ζει ελεύθερος στο Μόναχο, αφού οπουδήποτε εκτός Γερμανίας, κινδυνεύει να συλληφθεί και να εκδοθεί.

Το «πόρισμα Ζορμπά»

2 Υστερα από δυόμισι χρόνια ανάκρισης στην υπόθεση των ομολόγων, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των διοικήσεων των 4 ταμείων που αγόρασαν το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.

*Τέλος Νοεμβρίου απολογούνται οι διακινητές του ομολόγου, οι Θ. και Σ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης της Ακρόπολις χρηματιστηριακής. Είναι τα άτομα που μαζί με τον Γ. Παπαμαρκάκη της ΝΑΜ και στελέχη της Ι.Ρ. Morgan, φέρονται να μοιράστηκαν προμήθειες 8,4 εκατ. ευρώ.

*Νομικοί υποστηρίζουν ότι η ανάκριση θα εξελισσόταν διαφορετικά εάν ο κ. Λέκκας είχε εξ αρχής στα χέρια του το «πόρισμα Ζορμπά». Οι αιχμές που διατυπώνονται σ' αυτό για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και η σαφής αναφορά ότι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας και ο γενικός γραμματέας Γ. Κουρής γνώριζαν τους όρους έκδοσης και τους τελικούς αποδέκτες του επίμαχου ομολόγου, πιθανόν να οδηγούσαν την υπόθεση στη Βουλή.

3 Αντίθετα με τις καθυστερήσεις στις άλλες υποθέσεις, η εφέτης Ελένη Καλού προχωρά ταχύτατα τις ανακρίσεις για το Βατοπέδι. Αφού εξέτασε πάνω από 30 μάρτυρες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα στείλει τα πρώτα κατηγορητήρια.

*Σε αυτά θα υπάρχουν σαφείς αναφορές στις υπουργικές αποφάσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του Δημοσίου από την εκκρεμή δίκη, την αναγνώριση της κυριότητας της μονής επί των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας και την ανταλλαγή της με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου, εξέλιξη που εκθέτει τόσο την απελθούσα κυβέρνηση όσο και την προηγούμενη δικαστική ηγεσία.
enet
..