Καλύτερα Παπάκι και Realpolitic


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Οι πρώτες οικονομικής φύσεως, αλλά με περιβαλλοντικές πινελιές, πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης δημιούργησαν πλήθος αντιδράσεων, εντός και εκτός και επί…
Από τη μία πλευρά το Επίδομα Αλληλεγγύης και από την άλλη η κατάργηση της Απόσυρσης και τα τέλη κυκλοφορίας.
Α, μην το ξεχάσω, για το ζήτημα της Απόσυρσης είχαμε και μία ανακοίνωση από τη Ν.Δ. η οποία αναφέρθηκε επικριτικά στην κατάργηση του περιβαλλοντικού αυτού μέτρου, το οποίο ήταν πλήρως κοστολογημένο και δεν θα επιβάρυνε τον Προϋπολογισμό. Τον ποιον; Τον Προϋπολογισμό, με τη δεύτερη ανάγνωση βεβαιώθηκα ότι η Ν.Δ. αναφερόταν σε αυτό το διαβόητο πράγμα που την οδήγησε δύο φορές σε πρόωρες εκλογές, γιατί δεν κατάφερε να τον συντάξει…
Κοινή παραδοχή, πριν την οποιαδήποτε συζήτηση, τα δημοσιονομικά μας είναι σε άσχημη κατάσταση και η ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας και μείωσης των ελλειμμάτων επιτακτική. Τι συνεπάγεται αυτό; περιορισμένα, για να μην πω, μηδαμινά περιθώρια παροχών.
Η Κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: να διατηρήσει ένα νόμο που επέκρινε, και δεν ήταν ο τελειότερος, ούτε και ο χρησιμότερος, ή να προχωρήσει στην υλοποίηση μίας προεκλογικής της εξαγγελίας. Η κατάσταση της οικονομίας μας δεν φαίνεται να άντεχε την παράλληλη υλοποίηση και των δύο μέτρων.
Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των δύο πολιτικών για τον πολίτη; Γύρω στα 1000 ευρώ. Στην περίπτωση της απόσυρσης για να πάρει ένα νέο αυτοκίνητο, γιατί στην Ελλάδα γνωριζόμαστε όλοι και ξέρουμε ότι ο Έλληνας μπορεί να πουλήσει τα πάντα για να ζήσει, όχι όμως το αυτοκίνητο του και ειδικά για 1000 και κάτι ευρώ, στην περίπτωση του επιδόματος θα πάρει περίπου 1000 ευρώ στο χέρι.
Τι επέλεξε η Κυβέρνηση, εν μέσω περιόδου οικονομικών δυσκολιών; Το δεύτερο, να εφαρμόσει μία αναδιανεμητική πολιτική, κλασική σοσιαλδημοκρατική και να δώσει το έκτακτο αυτό επίδομα στους πολίτες. Όσοι το πάρουν, και εδώ σηκώνει μεγάλη συζήτηση για το ..........
.πώς, πότε, πόσοι και πόσο, θα το αξιοποιήσουν, σε αντίθεση με την απόσυρση που θα έπρεπε να βάλεις και από την τσέπη σου για να πάρεις ένα νέο αυτοκίνητο.
Η Ν.Δ. στην κριτική της για την κατάργηση της απόσυρσης αναφέρθηκε στο περιβάλλον. Τώρα, πως ξαφνικά η Ν.Δ. εμφανίζεται περισσότερο περιβαλλοντικά ευαίσθητη ακόμη και από τους Οικολόγους Πρασίνους που συμφωνούν μερικώς στην κατάργηση της απόσυρσης, είναι άλλος ένας μύθος λαϊκής καταναλώσεως.
Βέβαια η περιβαλλοντική πολιτική και η μείωση των ρύπων, δεν στηρίζεται απλά στην αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων, και τα καινούρια είναι εξίσου ρυπογόνα και δεν έχει ο μέσος Έλληνας τη δυνατότητα να αγοράσει υβριδικό, αλλά κυρίως στην αξιοποίηση των βιώσιμων μεταφορών. Το πρόβλημα με την κατάργηση της απόσυρσης συσχετίζεται με την επιλογή του κριτηρίου της παλαιότητας για τα τέλη κυκλοφορίας, ίσως σε μία λογική ισονομίας και αφού καταργείς την απόσυρση, θα έπρεπε να εξετάσεις μία διαφορετική φόρμουλα για τα τέλη.
Το καινούριο αυτοκίνητο, που πέρα από το ποσό της απόσυρσης θα έπαιρνες δάνειο για να το αγοράσεις, δεν σου έλυνε το πρόβλημα, το επίδομα με το οποίο θα καλύψεις 1-2 δόσεις από το δάνειο που έχεις πάρει για το αυτοκίνητο πάλι δεν σου λύνει το πρόβλημα. Και στις δύο περιπτώσεις η οικονομία δεν αναθερμαίνεται, δεν παράγεται καινούριος πλούτος, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν αλλάζει το πρότυπο ανάπτυξης. Αυτή είναι η ανοιχτή πληγή της Ελλάδας, η μαύρη τρύπα της, αλλά και το στοίχημα της Κυβέρνησης. Οι δημόσιες επενδύσεις και όχι τα επιδόματα θα την κρίνουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινούμενη άμμο των δημοσίων οικονομικών που βρήκε η Κυβέρνηση, η τροχοπέδης αυτή είναι μία μέγγενη που εγκλωβίζει τις κινήσεις της και πρέπει να συνεκτιμηθεί. Το επίδομα ήταν μία ανάσα, ένα πρώτο ρούφηγμα του νερού από το στόμα του πνιγόμενου, για να γίνει φιλί της ζωής χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειας.
ΥΓ. Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε μία δήλωση σχετικά με την απόσυρση η οποία πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων. Τα χρήματα από την απόσυρση θα δοθούν στην Παιδεία είπε η Τίνα Μπιρμπίλη. Μα τι λέτε κυρία Υπουργέ, θα μας στερήσετε το καινούριο μας αυτοκίνητο για τη μόρφωση των παιδιών μας; Όλοι αυτοί από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που κρυφά ή φανερά ξεσπάθωσαν ενάντια στον Υπουργό Οικονομικών για την κατάργηση της απόσυρσης ξέχασαν τις εποχές, επί Ανδρέα Παπανδρέου, που φώναζαν «καλύτερα παπάκι παρά με Μητσοτάκη;»