Θέμα τιμής


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


Τιμή ονομάζουμε την απόδοση αξίας σε κάποιο πρόσωπο ή αντικείμενο. Η τιμή ενός προϊόντος σε ένα κεφαλαιοκρατικό σύστημα, είναι ένα δείγμα της σχετικής σπανιότητάς του. Η σχετική σπανιότητα, αντίθετα με την απόλυτη, καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση του προϊόντος σε μια αγορά.

Π.χ. «Χθες τα ξημερώματα, η 19χρονη κόρη του πρώην υπουργού κου Βουλγαράκη έπεσε θύμα ληστείας. Δύο άγνωστοι την απείλησαν με πιστόλι την ώρα που έβγαινε από κέντρο διασκέδασης και της άρπαξαν το αυτοκίνητο. Ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία και στις πέντε τα ξημερώματα, λίγο μετά δηλαδή, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο στον Πειραιά. Ακολούθησε άγρια καταδίωξη και οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν εκ των δύο δραστών». Για την αστυνομία ήταν «θέμα τιμής». Μπράβο στα παιδιά έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Το ερώτημά μου είναι, πόσοι αναγνώστες βίωσαν την ίδια εμπειρία και σε πόση ώρα αντέδρασε η αστυνομία και με πόσες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να συλλάβουν τους δράστες;

Εχουμε τελικά όλοι οι πολίτες την ίδια τιμή ή ισχύει ότι και στην αγορά, όπου όλα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση, όπου η τιμή των απλών πολιτών είναι ελαστική και η τιμή μας σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς μηδαμινή; Το ότι δεν έχουμε όλοι οι πολίτες την ίδια τιμή είναι πασιφανές. Το παράδοξο είναι ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν στο σχολείο ότι η ...........
εποχή των πεντακοσιομέδιμνων, των τριακοσιομέδιμνων, των διακοσιομέδιμνων πολιτών, των ειλώτων και των δούλων ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Και το ακόμη πιο παράδοξο και τρελό είναι ότι το πιστεύουν κιόλας οι αφελείς.

Θέλετε να μάθετε την τιμή σας; Τοποθετήστε στον παραπάνω μαθηματικό τύπο τις παραμέτρους σύμφωνα με την κοινωνική θέση που νομίζετε ότι κατατάσσεστε και θα βρείτε την τιμή σας. Είπαμε έχουμε δημοκρατία αλλά όχι και ισονομία και ισοπολιτεία.