Υπόθεση δωροδοκίας αξιωματούχων της Ε.Ε.

Ύστερα από παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, Νικηφόρου Διαμαντούρου, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπόνοιες διαπλοκής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του εσωτερικού της κανονισμού ο οποίος ισχύει για τα δώρα που δίνονται σε στελέχη της.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2008 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Φίλοι της Ευρώπης» κατήγγειλε ότι δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάζονται στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού με αρμοδιότητα στα θέματα αντιντόπιγκ αποδέχθηκαν προσκλήσεις VIP από εταιρεία αθλητικών ειδών προκειμένου να παρακολουθήσουν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι στο Παρίσι. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση θεωρεί ότι λόγω της θέσης των δύο αξιωματούχων της Επιτροπής θα μπορούσε να υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντων».

Αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η αμεροληψία των στελεχών της Επιτροπής, θα ήταν προτιμότερο να μην τους είχε επιτραπεί να αποδεχθούν τις εν λόγω προσκλήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έκανε δεκτή αυτή τη γνωμοδότηση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και ενημέρωσε τον Νικηφόρο Διαμαντούρο πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του εσωτερικού κανονισμού για τα δώρα σε στελέχη της Επιτροπής.

ΑΠΕ - ΜΠΕ