Ο Α. Λοβέρδος καλεί σε βοήθεια Πάγκαλο και Ραγκούση για τα Stage


Την πρώτη μείζονα κρίση στο κοινωνικό πεδίο επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, αναζητώντας τον τρόπο διευθέτησης του ζητήματος που αφορά το μέλλον των περίπου 30.000 θέσεων εργασίας υπό το καθεστώς των προγραμμάτων Stage. Μετά τις αρχικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας περί απογραφής όλων των εργαζομένων κατέστη σαφές ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ενώ ήδη ξέσπασε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΓΣΕΕ, με δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας κ. Ι. Παναγόπουλου. Εν όψει κλιμάκωσης των αντιδράσεων, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ζήτησε τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Το θέμα θα εξεταστεί στη σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου .

Ο κ. Λοβέρδος αντελήφθη ότι η επίλυση του προβλήματος τον υπερβαίνει, ειδικώς σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση για εκείνους που έχουν συμπληρώσει χρόνο «μαθητείας» άνω του 24μήνου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εκδιωχθούν, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικούν τη μοριοδότησή τους από το ΑΣΕΠ.

Δεδομένων των μαζικών δικαστικών προσφυγών εργαζομένων που τελούν υπό ομηρεία μέσω των προγραμμάτων Stage, η κυβέρνηση καλείται να .........
αντιμετωπίσει το πρόβλημα και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα υπάρξει συλλήβδην αντιμετώπιση του ζητήματος. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει σημαντική διαφορά ως προς τη δυνατότητα νομικών χειρισμών μεταξύ εκείνων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και εκείνων (των περίπου 7.000) που «προσλήφθηκαν» προεκλογικώς.

Οι λόγοι αυτοί καθώς και η επίγνωση για την κρισιμότητα του θέματος οδήγησαν τον υπουργό Εργασίας να ζητήσει τη σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή και των κκ. Πάγκαλου και Ραγκούση, προκειμένου να συναποφασιστεί ο χειρισμός του προβλήματος. Οσο όμως και αν η θέση του κ. Λοβέρδου ότι το ζήτημα υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του είναι βάσιμη, σε κυβερνητικούς κύκλους ήταν εμφανής η ενόχληση για το γεγονός ότι το αίτημά του εκφράστηκε αρχικώς διά του Τύπου και όχι υπηρεσιακώς. Κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή ως απόπειρα του υπουργού Εργασίας να πετάξει την «καυτή πατάτα» και σε άλλους. Παρά ταύτα, άλλες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι είναι αυτονόητο πως στη ρύθμιση για το μέλλον των «συμβασιούχων» με καθεστώς Stage θα απαιτηθεί και πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τ ο Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε τις εξελίξεις και ο Πρωθυπουργός είχε μια πρώτη ενημέρωση για την κρίση που ανέκυψε άμα τη επιστροφή του από την Κύπρο χθες το απόγευμα. Σύσκεψη πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς αποφασίστηκε ότι θα είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της ατζέντας στη σημερινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ».

Την ίδια στιγμή υπάρχει μία επιπλέον εστία σύγχυσης αναφορικά με τις ρυθμίσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση για τα Stage. Ειδικότερα, από πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου αναφερόταν χθες με επιμονή ότι παραμένει η προεκλογική δέσμευση πως τα Stage στον δημόσιο τομέα θα καταργηθούν. Την ίδια στιγμή όμως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σε αλλεπάλληλες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του απέφευγε να αποσαφηνίσει το τι μέλλει γενέσθαι και το πώς θα υλοποιηθούν τα Stage αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό ήταν ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Να δούμε ακριβώς πώς έχει η κατάσταση με τα Stage έως σήμερα. Για το Δημόσιο δεν θα υπάρξει συνέχεια, δηλαδή με νέες προσλήψεις τέτοιου τύπου ». Σε άλλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο κ. Κουτρουμάνης δεν ήταν εξίσου κατηγορηματικός δηλώνοντας: «Τέρμα τα προγράμματα αυτά στο Δημόσιο με τη μορφή που τα ξέραμε έως σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα θα συνεκτιμηθούν όλες οι παραπάνω παράμετροι, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις. Συμφωνούν όμως πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι και στο ζήτημα των Stage το ΠαΣοΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προεκλογικές προσδοκίες που καλλιέργησε.
ΒΗΜΑ