Ξεκίνησαν τα πρoεόρτια στα Πανεπιστήμια


Θέμα ασύλου επανέφερε η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδες νεαρών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία και συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα. Τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ιδρύματος βρίσκονται για μία ακόμη φορά μπροστά στο δίλημμα «Αστυνομία ή όχι;» μία ημέρα πριν από το πρώτο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αύριο μαθητές, φοιτητές και εκπρόσωποι των Ενιαίων Ανεξάρτητων Κινήσεων Συνεργασίας (ΕΑΑΚ) στα πανεπιστήμια θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας αντιδρώντας στο θέμα της αδειοδότησης των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ φημολογείται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γενικότερη κινητοποίηση του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ωστόσο βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να ληφθούν αποφάσεις αν ξεκινήσουν επεισόδια μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, διαπραχθούν αδικήματα ή η κατάληψη συνεχιστεί ως το τέλος της εβδομάδας. Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεδρίασε χθες το πρωί για να συζητήσει το θέμα, αλλά δεν ελήφθη καμία συγκεκριμένη απόφαση.

Την ίδια στιγμή όμως σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας θέμα πανεπιστημιακού ασύλου... δεν υφίσταται. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι .........
πρυτανικές αρχές του ιδρύματος έχουν καλέσει την Αστυνομία σε συνεννόηση με τους φοιτητές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών στον πανεπιστημιακό χώρο.

Τ ο περασμένο Σαββατοκύριακο μάλιστα αναβλήθηκε πάρτι που είχαν διοργανώσει εξωπανεπιστημιακές ομάδες στον χώρο του πανεπιστημίου, καθώς οι πρυτανικές αρχές είχαν συνεννοηθεί με τον εισαγγελέα της πόλης και τις αστυνομικές αρχές ώστε, αν γίνει αντιληπτή η διάπραξη αδικημάτων, να μπουν άμεσα στον πανεπιστημιακό χώρο και να προβούν σε συλλήψεις. «Πρέπει να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις μέσα σε ένα πανεπιστήμιο ώστε να ληφθεί απόφαση για την άρση του ασύλου, σε συνεννόηση πάντα με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας» δήλωσε ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Ι. Παλλήκαρη ς στο «Βήμα». «Πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από την Αστυνομία όπου βλέπει αδικήματα να επεμβαίνει και να ενθαρρύνει τους πρυτάνεις να καλούν την Αστυνομία και σε περιπτώσεις πλημμελημάτων» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Μάνθος. «Αν δεν έχουν βοήθεια απ΄ έξω, οι πρυτάνεις δεν μπορούν να λύσουν το θέμα» συνεχίζει.

Ως προς το άσυλο, το ΠαΣοΚ είχε ταχθεί την περίοδο όπου ήταν αξιωματική αντιπολίτευση υπέρ της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον τελούνται εγκληματικές ενέργειες θα πρέπει οι εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές να αναλαμβάνουν την ευθύνη για πιθανή άρση του.

Οι πρώτες κατηγορίες με τον «νόμο της κουκούλας»
Ελεύθεροι και με μοναδικό περιοριστικό όρο αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους σε ανακριτή του Πειραιά οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες νεαρούς οι οποίοι είναι οι πρώτοι συμμετέχοντες σε πορεία διαμαρτυρίας που διώκονται για κακούργημα κατ΄ εφαρμογήν του νέου νόμου για την ποινικοποίηση της χρήσης της κουκούλας.

Οι δύο νεαροί- όπως και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους που έλαβαν προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο- αντιμετωπίζουν το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, το οποίο η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά «αναβάθμισε» σε κακούργημα ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τις νέες νομοθετικές διατάξεις για συγκεκριμένα αδικήματα που τελούνται από δράστες με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Οι πέντε κατηγορούμενοι για κακούργημα καθώς και άλλοι τρεις νεαροί που διώκονται για πλημμέλημα συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο. Συμμετείχαν σε πορεία μελών αντιεξουσιαστικών οργανώσεων που έφθασαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Νικαίας και διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο 25χρονου Πακιστανού, που, όπως καταγγέλλεται, επήλθε από βασανιστήρια αστυνομικών.

Οι δύο νεαροί που απολογήθηκαν χθες, υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συνελήφθησαν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα Νικαίας, ότι δεν συμμετείχαν σε επεισόδια και ότι αποχώρησαν από τον τόπο της συγκέντρωσης ανεβαίνοντας στις μηχανές τους και φορώντας τα κράνη τους.

Στα δικαστήρια του Πειραιά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορουμένους είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί νεαροί καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ως μάρτυρες υπεράσπισης των νεαρών θα καταθέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Τάσος Κουράκης και Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε: « Καταγγέλλουμε την πρώτη απόπειρα εφαρμογής του άθλιου αντιδημοκρατικού νόμου της ΝΔ».
ΠΗΓΗ