Απαράδεκτες συνθήκες διαμονής στην ελληνική εστία στο Παρίσι.

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Η κατάσταση της Ελληνικής εστίας στο Παρίσι είναι τραγική.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κοινόχρηστοι χώροι και κοιτώνες της εστίας. Φθαρμένα έπιπλα, σπασμένος νιπτήρας, ντουλάπια για πέταμα, ελλειπής φωτισμός, σκουριασμένα παντζούρια, κιτρινισμένες κουρτίνες, ξεθωριασμένες κουβέρτες, καλώδια που κρέμονται από τοίχους, φυτά εσωτερικού χώρου άσπρα από την σκόνη και μία απαίσια μυρωδιά, ιδιαίτερα δυσάρεστη, που μου είπανε πως είναι απορρυπαντικό. Ακόμη και αν ήτανε καθαρά αυτό δεν μπορούσες να το αντιληφθείς καθώς όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Καμία σχέση βέβαια με τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα.

Αυτό το σπίτι με τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής ονομάζεται Ελληνικό και φιλοξενεί εκτός από Έλληνες και άλλες εθνικότητες χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που εμείς οι Έλληνες έχουμε θέσει στο θέμα κατοικία και φιλοξενία. Το σπίτι αυτό υποδέχεται Έλληνες φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες ως να ήταν πριν άστεγοι ή ατσίγγανοι και τους φιλοξενεί σε τέτοιους χώρους.

Οι απαντήσεις που έλαβα στα παράπονα ήταν οι εξής: «οι Έλληνες είναι πολύ ευχαριστημένοι που έχουν κάπου να μείνουν», «έτσι είναι οι εστίες» (έχω μείνει σε......
.. πολλές εστίες, οι οποίες δεν είναι καθόλου έτσι), «τουλάχιστον είναι καθαρά» (το αυτονόητο έγινε επιχείρημα).

Για άγνωστους λόγους επίσης και ενώ οι όροφοι με τους κοιτώνες βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση γινόντουσαν εργασίες στο εξωτερικό του κτιρίου, όπου βαφόντουσαν οι μαίανδροι (!;).

Τρεις όροφοι απαράδεκτα δωμάτια με κοινόχρηστες τουαλέτες κι εμείς βάφουμε τους μαιάνδρους. Τί να πω;

Ας σημειωθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων εστιών, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικά κράτη, έχει ανακαινισθεί ριζικά, ώστε να προσφέρι αξιοπρεπές κατάλυμα στους φοιτητές.

Μετά από όλα αυτά το μόνο που έχω να προτείνω είναι να αφαιρεθεί η λέξη Ελληνική και να μείνει μόνο το Εστία, ώστε να μην ξεφτιλίζεται η χώρα.