Περί Ημιυπαιθρίων

Γράφει ο Παναγιώτης Μυστακίδης

Σχετικά με το πάγωμα του Νόμου που αφορά τα ημιυπαίθρια όπως είναι γνωστός.

Κατ' αρχήν παγώνει όλο το άρθρο 40 ή κάποιες παράγραφοι ? Η απάντηση για την αγορά είναι κρίσιμη και χρειάζεται να δοθεί άμμεσα.



1. Επικαλούνται την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων με εφαρμογή της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

ΕΛΕΟΣ . Τούτος είναι ένας Νόμος-Διαδικασία ο οποίος τρεις φορές έχει κριθεί αντισυνταγματικός με όποια παραλλαγή νομοθετήθηκε.



2. Η διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων που άλλαξαν χρήση προβλεπόταν στον αντισυνταγματικό Νόμο-3044/02 με επί πλέον διευκρινήσεις στην Αποφ-3941/04 ( ΦΕΚ-88/Δ/6-2-04 ).



3. Η διαδικασία των ανωτέρω Νόμων απέτυχε επίσης , διότι ήταν ......
πανάκριβη αφού προέβλεπε πολύ μεγάλο κόστος ήτοι :

Πρόστιμο ανέγερσης + αγορά μεταφοράς συντελεστή δόμησης + κόστος έκδοσης οικοδομικής αδείας.

Στις ανωτέρω διατάξεις μιλούσαν για νομιμοποίηση και όχι απλά για τακτοποίηση.



4. Με την ΥΑ 7587/2004 ( ΦΕΚ Β' 372/24-2-04 ) σε συνδυασμό με τον Ν-1512/85 ,

υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης διάφορων παρανομιών μεταξύ των οποίων και οι ημιυπαίθριοι και άλλες δυσμενέστερες όπως αύξηση της κάλυψης , μείωση των πλάγιων αποστάσεων Δ, αύξηση των διαστάσεων και του ύψους του κτιρίου , αύξηση του συντελεστή δόμησης αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται διότι τις γνωρίζουν και τις εφαρμόζουν λίγοι και πάντως όχι ο λαός.



Όλες οι ανωτέρω διατάξεις αλλά και η θεσμοθέτηση των ημιυπαίθριων με τον ΓΟΚ - 1985 και την τροποποίηση αυτού το 2000 , όπως σαφώς προκύπτει από τις ημερομηνίες των Νόμων είναι έργο των σημερινών ευαίσθητων και μάλλον ορθές στο πνεύμα του νομοθέτη.



Μακράν εμού η κομματική τοποθέτηση αλλά οφείλω τίμια και ειλικρινά να τοποθετηθώ.

Η νέα αναστάτωση με το πάγωμα του Νόμου θα παγώσει την ήδη καταρρεύσασα αγορά ακινήτων με τις τραγικές συνέπειες στην οικονομία και τα έσοδα του κράτους.



Επίσης το Κράτος έχει ή οφείλει να έχει συνέχεια ανεξάρτητα από το πια είναι η κυβέρνηση.

Πέραν των άλλων στον Νόμο -3775/2009 άρθρο 40 παρ.2 αναφέρει ότι

« ημιυπαίθριοι χώροι βάσει οικοδομικής αδείας που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009 , σε περίπτωση μετατροπής τους επιτρέπεται να διατηρήσουν τη νέα τους χρήση εφόσον...»

Έρχεται λοιπόν δύσμοιρος πολίτης που έχει τέτοια άδεια και αφού το προβλέπει ο Νόμος ίσως και με δανεικά πληρώνει μερικές χιλιάδες ευρώ σε συνεργεία τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, με στερήσεις για να προλάβει τις προθεσμίες και να βολέψει την οικογένειά του , γιατί κακά τα ψέμματα τα 10 τ.μ ημιυπαίθριων οι μικρομεσαίες οικογένειες τα έχουν ανάγκη , και σήμερα τον ξανατινάζουμε στον αέρα?

Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στον τόπο μας ..γιατί ο Νόμος είναι Νόμος ανεξάρτητα από την δική μας άποψη.

Η αγορά θέλει ασφάλεια και σταθερούς κανόνες, τουλάχιστον μην αφήνεται ασάφειες που δημιουργούν επί πλέον προβλήματα , διότι τούτο δεν έχει και κόστος .

Θα ήταν χρήσιμο να ζητηθεί και η γνώμη κάποιων καλών μηχανικών οι οποίοι λασπώνουν τα παπούτσια τους στα γιαπιά, όχι μόνο υπαλλήλων και κομματικών .