Η καταχρηστική άσκηση εξουσίας

Γράφει ο Παναγιώτης Μυστακίδης

Φαύλος κύκλος , αλαζονεία , κατάχρηση εξουσίας και διασυρμός των ελεύθερων επαγγελματιών - μηχανικών στις πολεοδομίες από μερίδα υπαλλήλων οι οποίοι όμως είναι τόσοι όσοι χρειάζονται για να διαμορφώνουν το κλίμα.

Είναι αδιανόητο να ελέγχονται μελέτες χωρίς την παρουσία των μελετητών.


Γίνεται διότι πολλοί υπάλληλοι μηχανικοί δεν έχουν επιστημονική επάρκεια και αυτοπεποίθηση να ακούσουν την άποψη του μελετητή .

Γίνεται γιατί βλέπεις υπάλληλους να περιφέρονται στα γραφεία ρωτώντας μια τον ένα και μια τον άλλο , διότι δεν γνωρίζουν να ελέγξουν την μελέτη η οποία επί ώρες είναι ανοικτή επάνω στο δικό τους γραφείο.

Γίνεται διότι δημιουργούν συνθήκες συναλλαγής.

Γίνεται διότι ανενόχλητοι και ανεξέλεκτοι ελέγχουν τις ........
μισές από τις μελέτες που θα έπρεπε να ελέγξουν.

Γίνεται διότι μπορούν να καταστρατηγούν την προτεραιότητα επειδή την σειρά και την διαδικασία δεν την ελέγχει κανείς.



Η γραφειοκρατία είναι μία γάγγραινα που μεταξύ των άλλων δημιουργεί διαφθορά και συναλλαγή , απωθεί την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική εταιρική συνείδηση, την καινοτομία και την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και συναίνεση , εξαφανίζει την αξιοκρατία και αναδεικνύει κάθε μετριότητα ..

Ο μελετητής πρέπει να ασχολείται πολύ λιγότερο για την σύνταξη της μελέτης και πολύ περισσότερο με τη γραφειοκρατία έκδοσης της άδειας.



Συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι η χαμηλή ποιότητα των μελετών .



Η μελέτη ενός κτιρίου δεν είναι ένα προϊόν που το αγοράζεις τόσο και το ξαναπουλάς λίγο παραπάνω με σκοπό το κέρδος.



Είναι ένα όνειρο μίας οικογένειας για το μέρος που θα ζήσει και θα μεγαλώσει τα παιδιά της , κάποιου ιδιοκτήτη ή επιχειρηματία , είναι το μεράκι ενός επαγγελματία για τον χώρο δουλειάς του , είναι ένα δοχείο ζωής όπως έλεγε ο Άρης Κωνσταντινίδης .



Αυτό το όνειρο με επιστημονική γνώση και μεράκι κάποιος μελετητής, επιστήμονας μηχανικός προσπαθεί να το υλοποιήσει κάνοντας μία μελέτη και κατόπιν υποβάλλει ένα φάκελλο σε κάποια πολεοδομία για την έκδοση της άδειας.



Τότε λοιπόν συναντάς ευτυχώς όχι πάντα.



Την καταχρηστική άσκηση εξουσίας , την αλαζονεία , τον εξευτελισμό και τον διασυρμό της επαγγελματικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας από τον υπάλληλο οποίος πετά τον μελετητή έξω από το γραφείο και εξετάζει τον φάκελλο χωρίς την παρουσία του μελετητή. Είναι και αυτό καινούργιο φρούτο.



Βλέπεις νέους μηχανικούς να ταπεινώνονται σους διαδρόμους των πολεοδομιών , να κόβονται τα όνειρα και τα φτερά τους , γρήγορα - γρήγορα καταλαβαίνουν ότι εδώ δεν είναι όπως τα ονειρευόταν, αλλά άλλες διαδικασίες έχουν πρωτεύοντα ρόλο και όχι η ποιότητα των μελετών.

Βλέπεις μηχανικούς με άσπρα μαλλιά να πηγαινοέρχονται χωρίς κανείς να σέβεται τον χρόνο τους και την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια , να ρωτούν και ξαναρωτούν μήπως χρεώθηκαν οι φάκελλοι , μήπως ελέγχθηκαν οι ορφανές μελέτες που με τόσο κόπο έκαναν.



Αλαζονικά οι υπάλληλοι τους ξεφορτώνονται και κάποτε τους στέλνουν ένα e-mail με παρατηρήσεις.

Θα μπορούσε να σταματήσει κανείς εδώ , αλλά τις περισσότερες φορές μερικές παρατηρήσεις είναι βλακώδεις , είναι ακατανόητες διότι πολλοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν να συντάξουν ένα κατανοητό έγγραφο , ζητούν χαρτιά τα οποία εάν έκαναν οι « ελεγκτές » τον κόπο να ασχοληθούν με τη μελέτη θα τα έβρισκαν μέσα στον φάκελλο κ.λ.π.



Δυστυχώς σου στερούν και πάλι το δικαίωμα συνεννόησης , πρέπει να υποβάλεις εγγράφως τις παρατηρήσεις και να σου απαντήσουν με νέο e-mail.

Αποτέλεσμα εκτός των προαναφερθέντων και η συναλλαγή, η αγανάκτηση και ουσιαστική υποβάθμιση της ποιότητας των μελετών αφού πρέπει να προσαρμοσθείς σε ένα προβληματικό σύστημα...



Το κακό βέβαια είναι ότι για τον διασυρμό αυτόν και την υποβάθμιση του επαγγελματία μηχανικού αδιαφορεί το ΤΕΕ.