ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ Διεκδικούν 4 εκατ. ευρώ από τους πανεπιστημιακούς!


ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ κατά των πανεπιστημιακών πέρασαν χθες τα κολέγια που καταθέτουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγές αποζημίωσης ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ για τις δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν κάνει εναντίον τους!

Η υπόθεση της αναγνώρισης των κολεγίων φαίνεται πως για μια ακόμα φορά θα περάσει από τα δικαστήρια. Μετά τη χορήγηση αδειών λειτουργίας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε 33 κολέγια (40 με τα παραρτήματα) στο παρά πέντε των εκλογών, την αναστολή που αποφάσισε η νέα ηγεσία προκειμένου να ελεγχθούν ξανά όλοι οι φάκελοι και τις προσφυγές κατά της λειτουργίας των κολεγίων που κατέθεσαν στα ανώτατα δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί, στο σίριαλ των κολεγίων προστίθενται διαρκώς νέα επεισόδια.

Αυτή τη φορά, οι ιδιοκτήτες των κολεγίων προσφεύγουν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια, θεωρώντας ότι οι συνεχείς δηλώσεις της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) εναντίον τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ηθική και οικονομική βλάβη στις επιχειρήσεις τους. Οι εκπρόσωποι των κολεγίων θα ζητήσουν την ποινική δίωξη των εκπροσώπων των ΑΕΙ για συκοφαντική δυσφήμηση και την καταβολή αποζημίωσης για την υλική και ηθική βλάβη που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιά, η βλάβη αυτή προέρχεται από τη μείωση των εγγραφών, η οποία κατά τους .......
εκπροσώπους των κολεγίων οφείλεται στην πολεμική που τελευταία ανέπτυξαν εναντίον τους οι πανεπιστημιακοί σχετικά με το επίπεδο σπουδών στα κολέγια, επηρεάζοντας αρνητικά πολλούς ενδιαφερόμενους για εγγραφή. Τα κολέγια κάνουν λόγο για «ανακριβείς ανακοινώσεις των εκπροσώπων της ΠΟΣΔΕΠ, με τις οποίες αμφισβητείται το κύρος, η καλή λειτουργία και η νομιμότητα των κολεγίων τόσο πριν όσο και μετά τη χορήγηση αδειών λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας». «Ζημιά»
«Η ζημιά που έχουμε ήδη υποστεί υπερβαίνει συνολικά τα 4 εκατομμύρια ευρώ και αποφασίσαμε να τα διεκδικήσουμε από τους πανεπιστημιακούς, όχι επειδή θέλουμε να αντιδικήσουμε μαζί τους, αλλά γιατί δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε από μέρους τους τη σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια υλική και ηθική μας βλάβη», υποστήριξε.

Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι έχουν χρέος να υπερασπίσουν τη δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας και θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να εμποδίσουν τη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επειδή αντιβαίνει στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Για το θέμα αυτό εξάλλου έχουν ήδη προσφύγει στα ανώτατα δικαστήρια, ενώ έχουν στραφεί κατά των κολεγίων και για τις παραπλανητικές, όπως υποστηρίζουν, διαφημίσεις ορισμένων από αυτών, που εμφανίζονται ως πανεπιστήμια παρ΄ ότι απαγορεύεται.

Η κοινοτική οδηγία
Το μείζον ζήτημα στην υπόθεση των κολεγίων είναι πότε και με ποιους όρους θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η γνωστή κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, για την οποία έχουμε ήδη καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και επίκειται επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κ. Άννας Διαμαντοπούλου είναι να θεσπιστούν προηγουμένως αυστηροί όροι αξιολόγησης των κολεγίων και των αποφοίτων τους και στη συνέχεια να ενσωματωθεί η οδηγία, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.
ΤΑ ΝΕΑ