Άδειες σε 40 κολέγια από το... παραβάν Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές!


Νέα θύελλα για τα κολέγια ξέσπασε χθες στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά την αποκάλυψη ότι 4 ημέρες πριν από τις εκλογές ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε τις άδειες για την επίσημη λειτουργία 40 επιχειρήσεων του χώρου.

Oι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών έκαναν λόγο για «πραξικόπημα», για προσπάθεια δέσμευσης της νέας κυβέρνησης σε μια αμφισβητούμενη επιλογή της προηγούμενης και για σειρά παρανομιών, ενώ τόνισαν ότι θα προσφύγουν άμεσα στη Δικαιοσύνη ζητώντας ανάκληση των αδειών αυτών.

«Θα ζητήσουμε άμεσα νέα δικαστικά μέτρα γι΄ αυτό το πραξικόπημα στην παιδεία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Εδώ έχουν συμβεί παρανομίες. Δεν έχουν γίνει ούτε κατά προσέγγιση οι απαιτούμενοι έλεγχοι που προβλέπονται για τη λειτουργία των κολεγίων», τονίζει ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νίκος Σταυρακάκης. Οι πανεπιστημιακοί έχουν ήδη προσφύγει και στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας εναντίον των κολεγίων.

Όπως αποκαλύφθηκε χθες από τους ίδιους τους υπευθύνους των κολεγίων που άρχισαν να πανηγυρίζουν, η τελευταία ίσως πράξη του κ. Σπηλιωτόπουλου ως υπουργού Παιδείας- η οποία μάλιστα δεν ανακοινώθηκε στον Τύπο από το υπουργείο- ήταν να υπογράψει, στις 30 Σεπτεμβρίου, τις άδειες λειτουργίας 40 κολεγίων (33 επιχειρήσεις μαζί με τα παραρτήματά τους) οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω .......
προβλημάτων στην επιτροπή αξιολόγησης των κολεγίων.

Παραιτήσεις
Από την επιτροπή αυτή είχαν παραιτηθεί διαδοχικά οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και των ΤΕΙ και οι αναπληρωτές τους, καταγγέλλοντας πλημμέλεια στους ελέγχους, με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα νομιμότητας στη συγκρότηση της επιτροπής. Όμως το υπουργείο Παιδείας συνέταξε κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής βάσει του οποίου οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών και στη συνέχεια θεώρησε ως απόντες τους παραιτηθέντες, με αποτέλεσμα, παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, η επιτροπή να γνωμοδοτήσει κατά πλειοψηφία υπέρ της έκδοσης των αδειών λειτουργίας στα κολέγια.

Ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε ποια σκοπιμότητα μπορεί να έχει η αδειοδότηση των κολεγίων 4 ημέρες προ των εκλογών και χωρίς νόμιμη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης και τόνισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ερευνήσει διεξοδικά το θέμα. «Η χορήγηση των αδειών λειτουργίας δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό και αυξάνει τις επιλογές όσων ενδιαφέρονται για πανεπιστημιακές σπουδές. Τώρα πλέον το υπουργείο Παιδείας και επομένως και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ποια είναι τα κολέγια, με ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται, ποια προγράμματα σπουδών προσφέρουν, τι τίτλους σπουδών αποκτούν οι απόφοιτοι. Άρα θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και θα προστατεύονται οι υποψήφιοι φοιτητές. Εξάλλου με βάση τον νόμο αναγνωρίζονται πλέον οι συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, μια κατάσταση που από πολλούς αμφισβητούνταν στο παρελθόν», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολεγίων κ. Κων. Καρκανιάς. Αναγνωρισμένα ιδρύματα
Οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύτηκαν την 1η Οκτωβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2138 και 2139) και πλέον τα κολέγια που έλαβαν επίσημες άδειες λειτουργίας θα μπορέσουν να λειτουργούν ως αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο το μείζον θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων όσων από τα κολέγια αυτά συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (σ.σ.: όσα συνεργάζονται με αμερικανικά ιδρύματα δεν εντάσσονται στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ζήτημα) δεν έχει ξεκαθαρίσει, αφού η σχετική κοινοτική οδηγία δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο.
TA NEA