Στο κόκκινο η ανησυχία για τη γρίπη στα σχολεία Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς το προσωρινό λουκέτο σε δύο σχολεία εξαιτίας της νέας γρίπης. Είναι ενδεικτικό πως πολλές οικογένειες αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, κυρίως για προληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι απουσίαζε περίπου το 30% των μαθητών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Κυριακή το βράδυ, θα παραμείνουν κλειστές έως την Παρασκευή τρεις τάξεις: η Β΄ και η Γ΄ Λυκείου στο Λύκειο Μελισσίων και το Α3 Τμήμα στο 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς 22 συνολικά μαθητές παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα ύποπτα συμπτώματα.

Το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης απουσιών στα σχολεία όλης της χώρας «χτύπησε συναγερμό», καθώς στα δύο συγκεκριμένα λύκεια παρατηρήθηκε προοδευτική αύξηση των απουσιών. Έπειτα από δειγματοληπτική εξέταση επιβεβαιώθηκε πως επτά μαθητές έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό και συνεπώς θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς πως στη νέα γρίπη οφείλεται ο αυξημένος αριθμός απουσιών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης για προληπτικό κλείσιμο των σχολείων ανάλογα με την εμφάνιση των κρουσμάτων, με στόχο να αποτραπεί η έξαρση της γρίπης στις σχολικές μονάδες.

Οι απουσίες
Ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει με ελαστικότητα τις απουσίες των μαθητών που ..........
.οφείλονται στη νέα γρίπη, ακόμα και όταν γίνονται για προληπτικούς λόγους με απόφαση των γονέων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Μελισσίων κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη, η έξαρση των κρουσμάτων είναι πιθανόν να σχετίζεται με το γεγονός πως προσφάτως οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με μαθητές του εξωτερικού που ταξίδεψαν στη χώρα μας.

Πάντως, όπως φαίνεται, η νέα πανδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, γεγονός που προκαλεί σύγχυση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν γιατροί του νοσοκομείου αναφοράς «Σισμανόγλειο», πως από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία επισκέπτονται καθημερινά τα εξωτερικά ιατρεία δεκάδες μαθητές με ήπια συμπτώματα- π.χ. βήχα ή καταρροή- οι οποίοι ζητούν επίμονα ιατρική γνωμάτευση. Η εξήγηση που δίνουν στους πνευμονολόγους και στους παθολόγους είναι πως οι καθηγητές τους δεν πρόκειται να τους ανοίξουν την πόρτα της τάξης, εάν πρωτίστως δεν βεβαιωθούν πως οι μαθητές τους είναι υγιείς. Και δεδομένου πως οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου εν όψει των Πανελληνίων Εξετάσεων δεν θέλουν να μείνουν πίσω στα μαθήματα, οι γιατροί σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να λάβουν επίχρισμα μόνο και μόνο για να τους διευκολύνουν με μία «καθαρή» γνωμάτευση.

Επιπλοκές
Ωστόσο, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται δύο από τους μαθητές λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης. Ειδικότερα, οι μαθητές παρουσίασαν ήπια συμπτώματα πνευμονίας, όπως όμως διευκρινίζει ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Πάνος Ευσταθίου, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι υπόλοιποι μαθητές βρίσκονται σε κατ΄ οίκον νοσηλεία και ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών έως ότου υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, κατά το διάστημα έως την Παρασκευή οι ειδικοί θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν το μέγεθος της διασποράς του ιού στις συγκεκριμένες τάξεις, καθώς έχουν δοθεί οδηγίες στους συμμαθητές των ασθενών να παρακολουθούν την υγεία τους και να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους στην περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα
ΝΕΑ