Η ζυγαριά κλείνει προς εκλογές


Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών στις αρχές Οκτωβρίου, και όχι του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη «Καθημερινή», ο κ. Καραμανλής έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με συνεργάτες που εμπιστεύεται και το αργότερο μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μεταβάλλει τις αποφάσεις του παρά τις δυσκολίες, αλλά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.

Το εύρος των αντιδράσεων είναι τέτοιο, που σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους αρκετοί γαλάζιοι θεωρούν «αυτοκτονία» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ζητούν αντί εκλογών, ριζικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, σενάριο που, όμως δεν εμφανίζεται πλέον ισχυρό.

Ο δρόμος προς τις κάλπες που μοιάζει να επιλέγει ο πρωθυπουργός δεν είναι πλέον χωρίς «αγκάθια». Από τη μία οι δημοσκοπήσεις και από την άλλη το εσωτερικό μέτωπο που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς. Επιπλέον, οι κινήσεις του κ. Καραμανλή έχουν ουσιαστικά δημοσιοποιηθεί, ακυρώνοντας το όποιο στοιχείο αιφνιδιασμού έχει απομείνει.