Πρώτο βραβείο σχεδιασμού για πρωτότυπο φόρμουλας


Στα «σκαριά» είναι το δεύτερο αγωνιστικό μονοθέσιο της Ομάδας Φόρμουλα του ΑΠΘ και, πριν ακόμα κατασκευαστεί, αυτό απέσπασε ήδη την πρώτη του μεγάλη διεθνή διάκριση.

Η Aristotle Racing Team (ACT) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ιδρύματος εντυπωσίασε με την παρουσίαση της μελέτης του νέου αυτοκινήτου στον Διεθνή Διαγωνισμό Formula Student, που πραγματοποιήθηκε στο Σίλβερστοουν της Αγγλίας κατακτώντας το πρώτο βραβείο σχεδιασμού και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη.
Πρώτο βραβείο σχεδιασμού για πρωτότυπο φόρμουλας

Ανάμεσα σε 16 ομάδες από όλο τον κόσμο, οι Ελληνες φοιτητές πήραν 147 από τους 150 βαθμούς στην κατηγορία του σχεδιασμού και 276 από τους 325 βαθμούς στη γενική κατάταξη της κλάσης 3. Απέναντι στους κριτές, αλλά και υπό το .........
βλέμμα εκπροσώπων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που παρακολουθούν τον διεθνή διαγωνισμό, τα μέλη της ACT παρουσίασαν με άψογο τρόπο την άρτια μελέτη τους για τις δυνατότητες του πρωτότυπου μονοθέσιου, που έχουν προσομοιαστεί σε υπολογιστή.

Διακρίσεις
Το δεύτερο αυτοκίνητο της Ομάδας Φόρμουλα, που θα κατασκευαστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο ώστε να μπορεί να τρέξει το καλοκαίρι στην κλάση 1, θα είναι ελαφρύτερο, μικρότερο, πιο στιβαρό και πιο γρήγορο από το πρώτο, που έχει αποσπάσει ήδη δύο διακρίσεις (18η θέση σε 25 διαγωνιζόμενους στην Ιταλία το 2007 στην παρθενική του εμφάνιση και 20ή στους 80 πέρυσι πάλι στο Σίλβερστοουν). Επιπλέον, θα είναι και «πράσινο», αφού θα έχει τη δυνατότητα να καίει βιοαιθανόλη.

Θα είναι υβριδική κατασκευή, αποτελούμενη από χάλυβα και ανθρακονήματα και θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης της εκκίνησης, ελέγχου της ολίσθησης κατά την επιτάχυνση και αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων.

Ολα αυτά, βεβαίως, θα γίνουν πραγματικότητα με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, που συνολικά αναμένεται να προσεγγίσει τις 100.000 ευρώ. Το ΑΠΘ καλύπτει περίπου το 15% του προϋπολογισμού του εγχειρήματος και το υπόλοιπο πρέπει να αναζητηθεί σε χορηγίες.
ΕΘΝΟΣ