ΤΟ ΓΕΛΙΟ

Γράφει ο Σπύρος

Με θέμα το γέλιο έχουν γραφτεί πολλές εργασίες, έχουν γίνει αρκετές έρευνες και έχουν εκδοθεί ακόμα περισσότερα βιβλία. Σπουδαίοι άνθρωποι διαφόρων εποχών και ιδιοτήτων όπως ο Αριστοτέλης, ο Σπινόζα, ο Δαρβίνος, ο Φρόυντ έχουν ασχοληθεί με το γέλιο προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το μαγικό μηχανισμό που κάνει τους ανθρώπους να γελάνε.

Το γέλιο συνδέεται με μια συγκίνηση που οφείλεται στην έλλειψη κινδύνου και το κέντρο αυτής της συγκίνησης βρίσκεται ακριβώς στο παλαιότερο τμήμα του εγκεφάλου, εκείνο που δεν έχει αλλάξει από τους προϊστορικούς χρόνους.

Ο Δρ. Henri Rubinstein στο βιβλίο του <<Ψυχοσωματική του Γέλιου>>, αναφέρει πως το γέλιο δημιουργεί μια σχέση ανάμεσα στους γελώντες, ενώ για τα βρέφη και τα παιδιά είναι το πρώτο κοινωνικό φαινόμενο. Μόλις το παιδί αρχίσει να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω του, ανταποκρίνεται στο χαμόγελο της μητέρας του και στα χαμόγελα του περιβάλλοντός του. Αργότερα, όταν το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι το χαμόγελο δημιουργεί ένα .........
κοινωνικό δέσιμο και ρίχνει τα φράγματα.

Οι γιατροί συστήνουν πολύ γέλιο στους ασθενείς τους από πολύ παλιά, καθώς έχει ευεργετική ιδιότητα. Όταν γελάμε με την καρδιά μας, η διέγερση του γέλιου προκαλεί βιοχημικές μεταλλαγές στον εγκέφαλο και δημιουργεί μέσα από τους νευρομεταδότες μια κατάσταση ευφορίας.

Στις μέρες μας δυστυχώς οι άνθρωποι δεν γελάνε- οι ειδικοί προτείνουν 7 λεπτά γέλιο την ημέρα- καθώς οι συνθήκες ζωής αποτελούν τροχοπέδη της ευφορίας και του γέλιου. Πολλοί άνθρωποι περιμένουν την στιγμή της πλήρης ευτυχίας για να εκφράσουν γελώντας , ενώ κάποιοι άλλοι έχουν συνδέσει το γέλιο με την ενοχή, μην επιτρέποντας στον εαυτό τους να γελάσει ανάμεσα στην έλλειψη χιούμορ, απουσίας, ευφορίας ή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γύρω τους.

Ναι, στην εποχή μας στενεύουν τα περιθώρια για γέλιο από καρδιάς και λιγοστεύουν οι συνθήκες που το προκαλούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το γέλιο, το κωμικό και οτιδήποτε προκαλεί γέλιο, υπάρχει παντού και πάντα γύρω μας, αρκεί να μπορείτε να εντοπίζετε αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας.

Μην διστάζετε ποτέ να γελάτε, όταν σας παρουσιάζεται η ευκαιρία γιατί όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί: << Αν σκάβουμε τον τάφο με τα δόντια μας, κάθε ξέσπασμα γέλιου θα καθυστερούσε την στιγμή που ο τάφος θα ήταν έτοιμος>>!!!!!!