Χιλιάδες συμβόλαια σπάνε οι ασφαλισμένοι


ΣΕ ΠΟΛΥ κακή χρονιά για την ιδιωτική ασφάλιση και ιδιαίτερα για τον κλάδο ζωής εξελίσσεται το 2009.

Οπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες ασφαλισμένοι έσπευσαν να «σπάσουν» τα συμβόλαιά τους για να «ξαλαφρώσουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εταιρείες έβλεπαν την παραγωγή τους να πέφτει δραματικά.

Η ανησυχία τώρα στην ασφαλιστική αγορά έγκειται στο πόσο πιο «μαύρο» θα είναι το δεύτερο μισό του έτους, καθώς ειδικά από τον Σεπτέμβριο και έπειτα αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα ασφυξίας και αδυναμίας πληρωμών από τα νοικοκυριά και, ως εκ τούτου, από τους πελάτες τους ασφαλισμένους. Η κατάσταση «σώζεται» πάντως στις ασφαλίσεις του κλάδου ζημιών, στον οποίο σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα των εταιρειών κατά 9,30%. Αυτή, όμως, αποδίδεται κυρίως στις ανατιμήσεις που επέβαλαν οι εταιρείες στα ασφάλιστρα από την αρχή του έτους και ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), το πρώτο εξάμηνο του έτους τα ασφάλιστρα του ............
κλάδου ζωής διαμορφώθηκαν στα 1,228 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Από τα στατιστικά της ΕΠΕΙΑ προκύπτει επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν στους πελάτες του κλάδου ζωής 329,2 εκατ. ευρώ για εξαγορές συμβολαίων στον κλάδο ζωής και 111 εκατ. ευρώ για πληρωμές λόγω λήξης συμβολαίων. Δηλαδή, τα «σπασίματα» συμβολαίων ήταν τρεις φορές πάνω από τις λήξεις συμβολαίων.

Η παραγωγή στον ίδιο κλάδο εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης, αφού σε σύνολο 28 εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν το 86% των ασφαλίστρων το εισπράττουν οι εννέα μεγαλύτερες.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζημιών, τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι εταιρείες ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο στα 1,581 δισ. ευρώ, από 1,446 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 (άνοδος 9,30%). Η ενίσχυση αυτή στα μεγέθη της αγοράς οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στα ακριβότερα ασφάλιστρα που πλήρωσαν οι καταναλωτές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έβαλαν στα ταμεία τους 750 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2008 η κάλυψη αυτή τους είχε αποφέρει 665 εκατ. ευρώ (αύξηση ύψους 12,7%).
Σταμάτησαν να πληρώνουν έναν χρόνο μετά

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007 οι εταιρείες είχαν δει τα έσοδά τους να ανεβαίνουν κατά 16%.

Τότε είχαν γίνει πολλά νέα συμβόλαια εξαιτίας των ανησυχιών που είχε προκαλέσει στον κόσμο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είχε φέρει η κυβέρνηση. Τώρα, έναν χρόνο μετά, αρκετοί από αυτούς που έκαναν συμβόλαια σταμάτησαν να τα πληρώνουν, χάνοντας ουσιαστικά τα λεφτά που είχαν πληρώσει (σ.σ.: η εξαγορά συμβολαίου κατά τον πρώτο χρόνο μεταφράζεται σε ζημιά για τον επενδυτή, αφού τα ασφάλιστρα της πρώτης περιόδου κατευθύνονται για αμοιβές ασφαλιστών και προμήθειες).
enet