Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης


Τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσίασε ο Δημ. Αβραμόπουλος. Τόνισε την ανάγκη να μην διαταραχτεί ο τρόπος ζωής των πολιτών, συνέστησε ψυχραιμία και είπε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώνει με διαφάνεια και ειλικρίνεια για το θέμα. Επέκρινε και πάλι το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο θέμα. Την κατάθεση του σχεδίου και όλων των σχετικών εγγράφων στη Βουλή ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, οι άξονες του Σχεδίου, το οποίο πήρε το πρωί την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής, είναι:

• Στοχευμένη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, θα είναι "υπεύθυνη και διαφανής, χωρίς απόκρυψη στοιχείων και μακριά από ανεύθυνη πολιτικολογία".

• Διυπουργικός συντονισμός, με τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Άμυνας, Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Παιδείας, όπως τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, επεξεργάζεται ήδη ειδικό σχέδιο για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών και τη μάθηση εξ' αποστάσεων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

• Προμήθεια του απαραίτητου φαρμακευτικού και .......

υγιεινομικού υλικού και (κατ' εντολήν του πρωθυπουργού) ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια δεν θα χρησιμοποιηθούν πριν η χρήση τους λάβει επίσημη διεθνή έγκριση.

• Η ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην πανδημία. Υπάρχει πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας με τη συμμετοχή και ιδιωτών γιατρών.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά 100, με κονδύλια από τον ειδικό λογαριασμό των Νοσοκομείων. Σ' αυτές θα προσληφθούν και νοσηλευτές με προϋπηρεσία σε ΜΕΘ.

• Συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και διεύρυνση των εργαστηρίων Αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, και βάσει της διεθνούς πρακτικής, καταγράφονται πλέον μόνο τα σοβαρά περιστατικά, τα οποία στη χώρα μας είναι τέσσερα.

"Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, είμαστε έτοιμοι" δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο θα δοθεί εντός της ημέρας στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια στα ΜΜΕ.

Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ενεργοποιήθηκε με καθυστέρηση τριών μηνών και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης δεν έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε όλο το σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης, επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο, στη δεξιά στήλη.

► Με 14 ερωτήσεις απαντά το ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και ζητά την κατάθεση στη Βουλή σειράς εγγράφων.

► Τουλάχιστον 2.000 κρέβατια θα χρειαστούν για τη νοσηλεία των ασθενών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του εθνικού σχεδίου. Στα 3 δισ.