Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Ένα από τα πολλά παραδείγματα του παράδοξου τρόπου αντίληψης της έννοιας της «ισοτιμίας» από το Ελληνικό Κράτος είναι και αυτό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)
Το ΕΑΠ είναι ένα ποιοτικότατο ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα λοιπά δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, να προσφέρει σπουδές με την μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρέχοντας τίτλους σπουδών ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ με τους αντίστοιχους τίτλους που προσφέρουν στα αντίστοιχα πεδία σπουδών , τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας .
Πρόκειται δηλαδή για ισοτιμία και σε ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κατοχύρωσης ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με μια όμως διαφορά

Οι «ισότιμοι» σπουδαστές του ΕΑΠ καταβάλουν ΔΙΔΑΚΤΡΑ (!) της τάξεως των 700 ευρώ ανά προπτυχιακή Θεματική Ενότητα πράγμα που μεταφράζεται σε ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 2.100 ευρώ για κάθε προπτυχιακό σπουδαστή που επιθυμεί να παρακολουθήσει τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό των τριών Θεματικών Ενοτήτων ανά έτος.
(http://www2.eap.gr/images/28_07_05_F31447.doc)

(Στο κόστος μεταπτυχιακών δεν αναφέρομαι σκόπιμα μιας και ειδικά για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών η .........
επιβολή διδάκτρων δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του ΕΑΠ)

Και εδώ αναρωτιέμαι

Πως είναι δυνατόν μεταξύ ισότιμων δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων , να υπάρχει δημόσιο πανεπιστήμιο που επιβάλλει προπτυχιακά δίδακτρα?

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα για τους πολιτικούς μας, η επιδότηση αγοράς κλιματιστικών και θερμομονωτικών κουφωμάτων , ή η εκπαίδευση ?

Τι είδους «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» είναι αυτή που επικαλούνται οι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα κυβερνώντες των ημερών μας όταν συμβάλλουν στην διαιώνιση του καθεστώτος καταβολής διδάκτρων που φυσικά ούτε οι προηγούμενοι απ αυτούς κατήργησαν?

Έχει βγάλει έστω και άχνα για το θέμα η αντιπολίτευση ΟΛΩΝ των παρατάξεων, που το μόνο που ξέρει είναι να θεωρητικολογεί και να αποχωρεί από το τραπέζι των συζητήσεων όταν καλείται να πει τη γνώμη της?

Οι έγκριτοι συνταγματολόγοι μας, θα μπορούσαν να μας πουν αν τα δίδακτρα των «ισοτίμων» σπουδαστών του ΕΑΠ είναι σε αρμονία με το Αρθρο16 παράγραφος 4 του συντάγματος που λέει ότι «ΟΛΟΙ οι Έλληνες έχουν δικαίωμα ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια» ?
(http://www.parliament.gr/newpublications/syntagma2008.pdf)
Γιατί κολλάνε επιλεκτικά στις παραγράφους 5 και 8 του ίδιου άρθρου που αποκλείει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προσπερνούν την παράγραφο 4 ?

Και αν δεχτούμε ότι τα δίδακτρα δεν έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, ΠΩΣ θα αποκρούσουμε μεθαύριο προτάσεις διάσωσης της διαλυμένης οικονομίας μας , σαν κι αυτές του ΟΟΣΑ περί καθιέρωσης διδάκτρων σε ΟΛΑ τα κρατικά πανεπιστήμια, έχοντας χάσει το πανίσχυρο όπλο της επίκλησης του δικού μας Συντάγματος?

Οι πρυτάνεις των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας όταν στρέφουν τα πυρά τους κατά των «κολλεγίων» , πέραν του πρωτεύοντος ΣΩΣΤΟΥ επιχειρήματος περί συνταγματικού κολλήματος έχουν ως δεύτερο βασικό επιχείρημα ότι εκεί τα πτυχία «αγοράζονται»
Πως θα αντικρούσουν οι κύριοι αυτοί ένα αντίστοιχο επιχείρημα από κάποιον κακόβουλο, ότι και το Κράτος «πουλά» πτυχία μέσω του ΕΑΠ?
Οι κύριοι Πρυτάνεις που για άλλα θέματα που τους κόπτουν περισσότερο (βλ. πχ τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους για αποτροπή της αναγνώρισης των ΤΕΙ ως ισότιμα με τα Πανεπιστήμια) ευαισθητοποιούνται και κινούνται συντονισμένα με άμεσο τρόπο, έχουν ασκήσει καμία πίεση με στόχο την κατάργηση των διδάκτρων που καταβάλουν οι «ισότιμοι» σπουδαστές ΕΑΠ?


Την στιγμή που τα κρατικά εκπαιδευτικά μας ιδρύματα είναι υποτίθεται μη κερδοσκοπικά και παράλληλα αμφισβητείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των «εωσφορικών Κολλεγίων» ο τέως πρόεδρος του ΕΑΠ (αποχώρησε πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2009) στον απολογισμό του (http://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php?&cm_catid=301&cm_prdid=7641)
μιλά για ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ της τάξεως των «44.933.202,91 € (!!!) €, που είναι σχεδόν το τριπλάσιο του ποσού που παραλήφθηκε το 2004 για το 2008»

Όλα τα «κολλέγια» μαζί έχουν άραγε τέτοιο αποθεματικό?
Πως μπορεί κανείς να αντικρούσει κακόβουλους ισχυρισμούς ότι το ΕΑΠ είναι στην ουσία κρατικό προνομιούχο «κολλέγιο»?

Είναι κρίμα η εξαιρετική εκπαιδευτική προσπάθεια που γίνεται στο ΕΑΠ από καθηγητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και πολλαπλάσιες των υποχρεωτικών ώρες από τον χρόνο τους, προκειμένου οι προσφερόμενοι τίτλοι σπουδών να είναι πραγματικά ΙΣΟΤΙΜΟΙ με αυτούς των άλλων δημοσίων πανεπιστημίων να επισκιάζεται από το αντίτιμο των 700 ανά θεματική ενότητα ευρώ που καλούνται να το καταβάλουν οι εργαζόμενοι προπτυχιακοί φοιτητές της γενιάς των επίσης 700 ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ