Ετοιμος για όλα ο Χριστοφοράκος στη Γερμανία


Χαρτιά με ονόματα και στοιχεία που κρατούσε κλειστά κάθε φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη τον καλούσε να δώσει εξηγήσεις, ανοίγει τώρα ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος για να... εξασφαλίσει τη δίωξή του στη Γερμανία.

Στις πολύωρες «συναντήσεις» του με τη Γερμανίδα εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ που ασχολείται με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας έχει εγκαταλείψει τη γραμμή της ολοκληρωτικής άρνησης για τη διακίνηση άνομου χρήματος, την οποία είχε χαράξει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Έτσι, τώρα μέσα από τις γερμανικές φυλακές επιστρατεύει με τη συνδρομή των δικηγόρων του τα στοιχεία που φυλάσσει- όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν- στο προσωπικό του αρχείο, καταθέτοντας για ......
.ύποπτες πληρωμές και μιλώντας πρωτίστως για τον ρόλο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών στη μητρική Siemens. Και αυτό γιατί η γερμανική Δικαιοσύνη ενδιαφέρεται για αποδείξεις σε σχέση με τις πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες θα θεμελιώνουν αδικήματα εις βάρος Γερμανών και όχι Ελλήνων.

Στόχος του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι να καταφέρει να καταστήσει εαυτόν κατηγορούμενο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια τέτοια ενέργεια είναι αρκετή για να μπλοκάρει- άγνωστο βέβαια για πόσο διάστημα- την ενδεχόμενη έκδοσή του στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση της Siemens ακόμα και όταν είχε εξεταστεί στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου που διενήργησε η αμερικανική εταιρεία Debevoise & Ρlimpton, είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξή του σε ύποπτες πληρωμές συνδεόμενες με τον ΟΤΕ ή το C4Ι. Στροφή 180 μοιρών. Από την παράθεση των στοιχείων της εμπιστευτικής έκθεσης των Αμερικανών διαπιστώνεται η στροφή 180 μοιρών που αποφάσισε να κάνει ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο οποίος τότε δήλωνε ότι:

● Δεν γνώριζε τίποτα για τη συμφωνία του 8% ή την πρακτική της καταβολής προμηθειών προς υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Siemens Ελλάδος. Δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την πρακτική καταβολής προμηθειών στη διοίκηση του ΟΤΕ.

● Δεν είχε τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ούτε ανάμειξη σε αυτές κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της θητείας του ως διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάδος. Η διοίκηση στο Μόναχο του είχε υποδείξει να παραμείνει εκτός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του έως τη συνταξιοδότηση των Ηλ. Γεωργίου και Χρ. Καραβέλα (σ.σ. πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας εκ των οποίων ο πρώτος κρατείται στον Κορυδαλλό και ο δεύτερος καταζητείται), ενώ του είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες να μην εμπλακεί στη σχέση της τοπικής εταιρείας με τον ΟΤΕ και ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση- πλαίσιο μεταξύ Siemens και ΟΤΕ.

● Έμαθε για πρώτη φορά πως ο Πρ. Μαυρίδης, επίσης άλλοτε στέλεχος της Siemens που κρατείται στις φυλακές, διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Dresdner Βank τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2005, όταν εκείνος πήγε και του είπε ότι είχε προβλήματα με κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχε στην Ελβετία. Με σχετική οδηγία του Μονάχου ο ίδιος απομάκρυνε τον Μαυρίδη το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν έλαβε λεπτομέρειες από τη Siemens Α.G. σχετικά με τους υποκείμενους λόγους.


Θρίλερ για την έκδοση

Στο μέτωπο της επιδίωξης του Μιχάλη Χριστοφοράκου να διωχθεί και να καταδικαστεί στη Γερμανία εστιάζεται το ενδιαφέρον στο θρίλερ της έκδοσής του στην Ελλάδα. Η Γενική Εισαγγελία Μονάχου, που χειρίζεται το θέμα, μετά και τα συμπληρωματικά στοιχεία που μετέφερε το κλιμάκιο των δικαστικών λειτουργών κ.κ. Ζαγοριανός και Παντιώρας αποπνέει μια ιδιαίτερη σιγουριά στη γραμμή που ακολουθεί υπέρ της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου. Ο προϊστάμενος του τμήματος εκδόσεων, εφέτης εισαγγελέας Άλφονς Ομπερμάγιερ, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την εκδοχή των συντακτών δύο ενταλμάτων σύλληψης ότι έχει ανακοπεί από το 2003 ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η επισήμανσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτοποιηθούν τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα με εκείνα που επιδιώκει να διωχθεί και να καταδικαστεί στη Γερμανία. Κύκλοι της Γενικής Εισαγγελίας εξέφραζαν μάλιστα και επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που έχει χαράξει η υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου. Επιφυλάξεις, κυρίως σχετικά με την επιλογή να συνεργαστεί με την Εισαγγελία του Μονάχου που χειρίζεται την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Ζίμενς και όχι με τις ελληνικές ανακριτικές αρχές. Όσο για την προσδοκία της πλευράς Χριστοφοράκου ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο, οι ίδιοι κύκλοι με σκωπτική διάθεση σχολίαζαν ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Η πλευρά των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου έχει βεβαίως διαφορετική προσέγγιση. Με τη δίωξη και καταδίκη του στο Μόναχο προσπαθεί να διασφαλίσει μια ασπίδα δεδικασμένου, συμπεριλαμβάνοντας στο κατηγορητήριο εάν είναι δυνατόν όλα τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να διωχθεί ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα. Η «δοσολογία» με την οποία ο κ. Χριστοφοράκος δίνει τα στοιχεία στην εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ οδηγεί στη συνέχιση των ανακρίσεων με νέα κλήτευσή του, πιθανώς τη Δευτέρα.
Πηγή