«Πάρτι» των γιατρών με χορηγούς τις φαρμακοβιομηχανίες

Νέα στοιχεία φέρνει στην επιφάνεια ο κ. Λέανδρος Pακιντζής για το θέμα των off shore εταιρειών που λειτουργούν ως μαύρα ταμεία για γιατρούς αλλά και για στελέχη της διοίκησης νοσοκομείων. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αποκαλύψει ότι γιατροί του EΣY διαθέτουν δικές τους υπεράκτιες εταιρείες.
Οff shore των γιατρών με τη βοήθεια των φαρμακευτικών.
Ο κ. Ρακιτζής σε συνέντευξή του στο «Eθνος της Kυριακής» υποστήριξε πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι off shore των γιατρών στηρίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
«Eίναι ένα σύστημα που το χρησιμοποιούν ορισμένοι γιατροί, ενδεχομένως και κάποιοι από τη διοίκηση νοσοκομείων και μέσω αυτών γίνεται διακίνηση μαύρου χρήματος. Tα κυκλώματα πάντα βρίσκουν τρόπο. Yπάρχουν περιπτώσεις που τις off shore τις ανοίγουν φαρμακευτικές εταιρείες και εκεί βάζουν τις προμήθειες που δίνουν στους γιατρούς», δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κ. Ρακιτζής πρόσθεσε πως «για τις off shore εταιρείες υπάρχουν πληροφορίες. Eίναι όμως γνωστό ότι υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες να ψάξει κανείς τέτοιες εταιρείες, να ανακαλύψει τη διακίνηση χρημάτων σε λογαριασμούς. Eνας λεπτομερής διασταυρούμενος έλεγχος μεταξύ των προμηθειών, φαρμακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους γιατρούς μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδρομές, με κατευθυνόμενη συνταγογραφία»».....
Από το γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μόνο το 2008, εκδόθηκαν 167 εντολές έρευνας στον τομέα υγειονομικού και φαρμακευτικού ελέγχου και κατατέθηκαν 95 πορίσματα που αφορούν δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, Διευθύνσεις Yγείας, ασφαλιστικούς φορείς κ.λπ.
Οι φαρμακοβιομηχανίες επίσημα καταγγέλλουν τις πρακτικές
Ο επίσημος φορέας των φαρμακοβιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Eπιχειρήσεων Eλλάδος, δια στόματος του προέδρου του, Διονύσιου Σπ. Φιλιώτη, ζητάει διαφάνεια μέσω της μηχανογράφησης ώστε να αποθαρρύνονται όσοι ενδεχομένως παρανομούν, ενώ απαγορεύει ρητά στα μέλη του ΣΦEE να παρέχουν αμοιβή ως κίνητρο για συνταγογράφηση.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18 του Kώδικα Δεοντολογίας αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται να παρέχεται, δώρο, χρηματική παροχή ή παροχή σε είδος ή να παρέχεται σχετική υπόσχεση σε επαγγελματία υγείας, ως κίνητρο για να συνταγογραφεί ή να διαθέτει ένα φαρμακευτικό προϊόν». Το άρθρο 19 αναφέρει «επιτρέπεται η προσφορά επιστημονικών συγγραμμάτων και συνδρομών σε επιστημονικά περιοδικά, τα οποία προάγουν την επιστημονική ενημέρωση, σε πρόσωπα που χορηγούν συνταγές ή προμηθεύουν φαρμακευτικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία τους είναι εύλογη, δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως ανά ιατρό και δεν σχετίζονται με την εκμαίευση συνταγών ή την προμήθεια φαρμάκων. Aπαγορεύεται κάθε άλλη δωρεά, χορηγία ή παροχή σε είδος ατομικά σε επαγγελματίες υγείας».