Δημοσιογράφοι του διαβόλου και του κ….ου

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Η υπόθεση συγκλόνισε ολόκληρη την Αίγυπτο. Εγιναν μαζικές διαδηλώσεις. Στη Γερμανία, στη χώρα που έγινε το συμβάν το θέμα, σχεδόν, αποσιωπήθηκε ή χαρακτηρίστηκε σαν ένα μεμονωμένο γεγονός. Αν το θύμα ήταν εβραία, όλα τα ΜΜΕ με πρώτο και καλύτερο την “Bild” θα μιλούσαν για επικίνδυνη όξυνση του αντισημιτισμού.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Μarwa E. Αιγύπτια χημικός και φαρμακοποιός, ζει με το σύζυγό της, επίσης αιγύπτιο και γνωστό γενετιστή στη Δρέσδη της Γερμανίας. Ο σύζυγός της εργάζεται σαν ερευνητής στο πιο γνωστό ερευνητικό ίδρυμα της Γερμανίας το Max-Planck. O νεαρός γείτονάς τους, ο Alex W., κάθε φορά που συναντά την Marwa Ε με την μαντίλα στο κεφάλι, την αποκαλεί «βρωμιάρα» και «Τρομοκράτισσα». Εκείνη τον μηνύει. Κατά τη διάρκεια της δίκης την περασμένη Τετάρτη ( 1η Ιουλίου), μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Alex W επιτίθεται με μαχαίρι στην Marwa Ε, έγκυο στον τρίτο μήνα, και με 18 μαχαιριές την σκοτώνει μπροστά στο τρίχρονο γιο της. Ο σύζυγός της, στην προσπάθειά του να σώσει τη σύζυγό του, δέχεται επίσης τρεις μαχαιριές στο στήθος. Ο αστυνομικός που μπήκε εντωμεταξύ στην αίθουσα του δικαστηρίου, αντί να πυροβολήσει τον δράστη, πυροβόλησε τον σύζυγο της Marwa Ε. Το θύμα ήταν μόλις 31 ετών και ο δράστης 28.
Μέσα σε 20 δευτερόλεπτα συνέβησαν τόσα πολλά και παράδοξα, που μόνο τυχαία δεν ήταν. Αν ο κατηγορούμενος (δράστης) ήταν ισλαμιστής, πριν μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου θα του είχαν κάνει εξονυχιστικό έλεγχο μέχρι και στον ποπό. Μέσα στην αίθουσα παρακολουθούσαν όλοι ακίνητοι, κάποιον, να μαχαιρώνει με 18 μαχαιριές μια γυναίκα και με τρεις τον σύζυγό της. Ο ........
αστυνομικός που κλήθηκε μέσα στην αίθουσα αντιδρώντας ενστικτωδώς και σπασμωδικά πυροβόλησε το θύμα γιατί ήταν σκουρόχρωμος, θεωρώντας ότι αυτός θα είναι φυσιολογικά ο κακός-δράστης.
Κατά την απολογία του, ο 28χρονος δράστης είπε: «δεν νιώθω καμία ενοχή. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι και δεν έχουν δικαίωμα να ζουν».
Κατά την προσωπική μου άποψη, ο 28χρονος και ο αστυνομικός είναι επίσης θύματα. Θύματα μιας δημοσιογραφίας του σκότους, μιας δημοσιογραφίας Lifestyle που έμαθε να δουλεύει μόνο με κλισέ, με προκαταλήψεις και με εξύμνηση του επουσιώδους αφού είναι ημιμαθής και ανίκανη να ασχοληθεί με τα ουσιώδη.
O πρώτος, κατά πολλούς, δημοσιογράφος της ανθρωπότητας, ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος, σε εννέα βιβλία, έγραψε για τις συνήθειες, τα ήθη και έθιμα όλων των τότε γνωστών φυλών του κόσμου. Πολλά ήταν αποτέλεσμα προσωπικών «ρεπορτάζ» και άλλα πληροφορίες από τρίτους. Το μεγαλείο του, το οποίο οφειλόταν στην βαθιά μόρφωση που είχε, ήταν, το γεγονός ότι περιέγραψε με συμπάθεια ακόμη και τα πιο παράξενα και ξένα προς την ελληνική νοοτροπία έθιμα των άλλων, δίχως να τα χαρακτηρίσει πουθενά σαν έθιμα κατώτερων όντων. Πουθενά δεν ταύτιζε τους έλληνες με το απόλυτο καλό και τους ξένους με το απόλυτο κακό. Ετσι κι αλλιώς αυτές οι μανιχαϊστικές και απλουστευμένες αντιλήψεις του απόλυτου καλού και του απόλυτου κακού (μαύρου-άσπρου) ήταν άγνωστες στους έλληνες. Αυτές μας ήρθαν με την επικράτηση του ιουδαϊκού μονοθεϊσμού. Για τους αρχαίους έλληνες υπήρχαν καλοί και κακοί θεοί, έλληνες και ξένοι. Η ανεξιθρησκεία και η ανοχή προς κάθε τι ξένο ήταν μέρος της ζωής τους και του μεγαλείου τους.
Δεν θα είχα ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αν δεν πίστευα ότι αυτά τα κλισέ και οι προκαταλήψεις είναι πλέον μέρος ενός συνειδητού σχεδίου των περισσοτέρων ΜΜΕ και πολλών ημιμαθών δημοσιογράφων και στη χώρα μας, που επειδή τελείωσαν μια σχολή δημοσιογραφίας νομίζουν ότι έγιναν σοφοί και αρχίζουν να παίζουν με τις ψυχές των ανθρώπων σαν τον δαίμονα. Το ότι ένας δημοσιογράφος γνωστός για «την εμβρίθεια, την διεισδυτικότητα του πνεύματος, τη βαθιά γνώση και ικανότητα ανάλυσης των χαρακτήρων του αστυνομικού ρεπορτάζ», είναι πρόεδρος των νέο-ελλήνων δημοσιογράφων, τα λέει όλα.
Εντωμεταξύ στη γειτονιά μου, το θέμα συζητήσεων εδώ και καιρό είναι το γεγονός ότι κάποιοι ενοικίασαν ένα σπίτι σε πακιστανούς. Ηταν σαν να έπεσε κεραυνός στη «γειτονιά των Αγγέλων», που οι μισοί δεν μιλούν στους άλλους μισούς και οι ρουφιάνοι περισσεύουν. Σήμερα, περιμένοντας στην αίθουσα αναμονής σε ένα ιατρείο και οι 14 επισκέπτες ήταν ομόφωνα (σπάνιο για έλληνες), σύμφωνοι ότι για όλα τα κακά αυτού του τόπου φταίνε οι ξένοι γενικώς. Η λέξη λαθρομετανάστες, χρησιμοποιήθηκε έξυπνα για να πείσει κάποιους δύσπιστους. Τώρα το σύνθημα είναι: «όλοι οι ξένοι είναι ίδιοι. Είναι επικίνδυνοι». Στην «άκρως ενημερωτική εκπομπή» της Δρούζα, πριν καιρό, μια «αναλύτρια» είχε ψυχογραφήματα των διαφόρων ξένων στη χώρα μας. Οι τάδε είναι κλέφτες, οι τάδε βιαστές, οι τάδε εγκληματίες-δολοφόνοι, κ.λ.π.. Οι έλληνες, αχ αυτά τα καημενούλια, είναι όλοι άγιες, αθώες περιστερές που κινδυνεύουν από τους κακούς ξένους λύκους. Αν γι αυτά τα ηλίθια κλισέ δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι του διαβόλου και του Κ…ου τότε ποιοι φταίνε;
Σύνθημά τους δεν είναι πλέον η πληροφόρηση αλλά η παρα-πληροφόρηση και η σύγχυση και γι αυτό έχουν έναν λόγο, τα αφεντικά τους που γνωρίζουν βεβαίως και όχι οι ίδιοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
«Αν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σκεπτόμενους ανθρώπους , αν δεν δημιουργήσουμε αρκετούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη ζωή τους και την ιστορία τους, τότε είναι πιθανόν, στο μέλλον, τα μέσα να παίρνουν τις αποφάσεις που θα επηρεάζουν τη ζωή τους και όχι οι ίδιοι», έγραφε πριν δέκα περίπου χρόνια ο Ν. Πόστμαν στο βιβλίο του Τεχνόπολη. Το μέλλον είναι ήδη παρόν. Το ηλεκτρονικό μέσο ΤV, δεν έχει ενεργητικούς, σκεπτόμενους αναγνώστες, έχει παθητικά ζόμπι που τρώνε την φαστ-φουντ πληροφορία, όπως την πλαστική διατροφή στα φαστφουντάδικα.