Σκληρό πόκερ στη Γερμανία για Χριστοφοράκο. Ολες οι τελευταίες πληροφορίες

Από χθες το πρωί έχει αρχίσει η διαδικασία των καταθέσεων του φυγόδικου πρώην μάνατζερ της Siemens-Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου ενώπιον της εισαγγελέως Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».


Κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της κατάθεσης, πέραν των εμπλεκομένων. Η Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ και οι δικηγόροι Ντάνιελ Πέτερ και Στέφαν Κουρζάβε συμφώνησαν να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο της κατάθεσης και των σχετικών συζητήσεων, μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το ερώτημα με ποια ιδιότητα καταθέτει ο πρώην μάνατζερ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια ζητά άμεσα από τον κ. Χριστοφοράκο, «τρανταχτά» ονόματα στελεχών της Siemens που γνώριζαν και ενδεχομένως στήριζαν το σύστημα των «μαύρων ταμείων», αλλά και ονόματα παραληπτών. Στην διαμόρφωση των εξελίξεων συνέβαλε προφανώς η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας, να παραπέμψει με θετική εισήγηση στο Εφετείο του Μονάχου το αίτημα έκδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens-Hellas. Το Εφετείο θα αποφασίσει σε τέσσερις εβδομάδες εάν θα ανταποκριθεί στο αίτημα των ελληνικών Αρχών.

«Σημαντικό μέρος των αδικημάτων δεν έχει παραγραφεί»

Η θετική εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας προς το Εφετείο του Μονάχου χαρακτηρίζεται «παράθυρο» για την έκδοση στην Ελλάδα του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, που ......
.συνελήφθη και κρατείται από την περασμένη Πέμπτη στις φυλακές Σταντελχάιμ του Μονάχου.

Η Γενική Εισαγγελία έκρινε ότι δεν έχει παραγραφεί μέρος των αδικημάτων και θεωρεί ότι δεν συνιστά εμπόδιο για την έκδοση η γερμανική υπηκοότητα του κ. Χριστοφοράκου. Και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Άλφονς Ομπερμάιερ: «Η Γενική Εισαγγελία παρέπεμψε τη δικογραφία στο Εφετείο του Μονάχου, το οποίο καλείται τώρα πρώτον να εξετάσει, εάν ισχύει το προσωρινό ένταλμα σύλληψης βάσει του αιτήματος έκδοσης (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης), δεύτερον, να αποφασίσει εάν είναι επιτρεπτή η έκδοση στη βάση πάντα του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Η Γενική Εισαγγελία εκτιμά στηριζόμενη στα έγγραφα που διαθέτει ότι ένα μέρος των κατηγοριών που συνιστούν αντικείμενο του εντάλματος σύλληψης έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό μέρος των αδικημάτων που δεν έχουν παραγραφεί. Και με βάση αυτά τα αδικήματα ο κ. Χριστοφοράκος μπορεί να εκδοθεί».


Επιβεβαιώνεται η ορθότητα των στοιχείων που έδωσαν οι ελληνικές Αρχές

Ποιόν ρόλο έπαιξαν στην απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας οι αιτιάσεις των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, σύμφωνα με τις οποίες μεταφράστηκαν εσφαλμένα συγκεκριμένα σημεία της δικογραφίας με στόχο την διακοπή του χρόνου παραγραφής;

«Σχετικά με το ζήτημα αυτό η Γενική Εισαγγελία ζήτησε και έλαβε διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές. Ταυτόχρονα έδωσε τα συγκεκριμένα έγγραφα για μετάφραση σε ορκωτό διερμηνέα. Και το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι τόσο τα μεταφρασμένα έγγραφα όσο και οι διευκρινίσεις της εισαγγελίας Αθηνών επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων που μας έδωσαν οι ελληνικές Αρχές», διευκρίνισε ο κ. Ομπερμάιερ.


Τι σημαίνει για την απόφαση του Εφετείου ότι ο κ. Χριστοφοράκος είναι Γερμανός, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.


«Στο σημείο αυτό η Γενική Εισαγγελία τοποθετήθηκε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση, μολονότι ο κ. Χριστοφοράκος είναι Γερμανός πολίτης».


Σε τέσσερις εβδομάδες η απόφαση

Πως διαγράφονται οι εξελίξεις όσον αφορά την έκδοση σε περίπτωση που η Εισαγγελία Ι, η οποία είναι επιφορτισμένη με το σκάνδαλο Siemens αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορία στον κ. Χριστοφοράκο; Αλλάζουν τα δεδομένα, ρωτήθηκε ο κ. Ομπερμάιερ. «Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Και αυτό γιατί προς το παρόν δεν έχουν διαταχθεί στη Γερμανία έρευνες σε βάρος του, οι οποίες να αφορούν τα αδικήματα, τα οποία περιγράφονται στο ένταλμα σύλληψης», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου.

Η οριστική απόφαση του Εφετείου για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου αναμένεται σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. «Ένας μήνας είναι ένας ρεαλιστικός χρονικός ορίζοντας. Σε μία έως δύο εβδομάδες θα εκδοθεί η απόφαση για το προσωρινό ένταλμα σύλληψης βάσει του αιτήματος έκδοσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

Πηγή