Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για την απαγόρευση του... Pacman

Το κόστος ετησίως «αγγίζει» τα 11,5 εκατ. ευρώ...
Κατ' αποκοπήν πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει η Ελλάδα για τη μη συμμόρφωσή της στην κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με τα ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παιχνίδια. Επιπλέον, η χώρα μας καλείται να πληρώνει καθημερινά για όσο διάστημα αρνείται να συμμορφωθεί 31.536 ευρώ, δηλαδή 1.314 την ώρα.
Ο επίμαχος νόμος 3037/2002, θεσπίστηκε μετά το θόρυβο που είχε προκληθεί τότε από τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με τα "φρουτάκια". Απαγόρευε τη διενέργεια ή εγκατάσταση παιχνιδιών «περιλαμβανομένων και των υπολογιστών, σε δημόσια γενικά κέντρα όπως ξενοδοχεία, καφενεία, αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων κάθε φύσης και σε κάθε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Επίσης απαγορεύεται η εγκατάσταση των παιγνίων αυτών».
Ο ίδιος νόμος επέτρεπε μεν την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Internet cafe, αλλά σε κάθε περίπτωση απαγόρευε τη χρήση αυτών των υπολογιστών για παιχνίδια κάθε είδους, περιλαμβανομένων και των καθαρά ψυχαγωγικών. Η διατύπωση των σχετικών διατάξεων ήταν τέτοια που πολλές επιχειρήσεις που παρείχαν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο στο κοινό υποχρεώθηκαν να κλείσουν, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η Αστυνομία προχωρούσε σε κατάσχεση των υπολογιστών. Η γενική απαγόρευση που προέβλεπε ο νόμος ήταν, βέβαια, αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη, αφού με τη λογική των επίμαχων εδαφίων απαγορεύονταν η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα ακόμα και σε φορητές συσκευές όπως παιχνιδομηχανές ή κινητά τηλέφωνα.