Πρώτα συμπεράσματα από τα exit polls


Τα exit poll των ευρωεκλογών προαναγγέλλουν μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ και μεταφέρουν ισχυρότατο μήνυμα πολιτικής αλλαγής.
Το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε με ηχηρό τρόπο τη νεοδημοκρατική κυβέρνηση και αντιθέτως προσέφερε ικανό προβάδισμα στο ΠαΣοΚ, επιτρέποντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλλιεργεί προσδοκίες αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Καραμανλής μετρά την πρώτη μεγάλη ήττα από το 2004 και βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση. Ο κ.Παπανδρέου επιτυγχάνει την πρώτη μεγάλη νίκη του και προβάλλει με αξιώσεις πια ως διεκδικητής της πρωθυπουργίας.
Η προβλεπόμενη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας και κυρίως η κατάρρευση των νεοδημοκρατικών ποσοστών από τις προηγούμενες ευρωεκλογές θέτουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την ήδη εξασθενημένη κυβέρνηση.
Το πιθανότερο είναι ότι οι ευρωεκλογές θα προκαλέσουν αντιδράσεις και πολιτικά γεγονότα. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για τον κ.Καραμανλή.Οι κινήσεις του κ.πρωθυπουργού δεν θα είναι εύκολες και είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς πως θα συνεχίσει να κυβερνά έπειτα από τόσο δυναμική αποδοκιμασία. Ισως επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα βραδύνουν .
Από εκεί και πέρα το ΠαΣοΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου προικoδοτούνται με ένα ισχυρό ποσοστό, το οποίο επαυξάνει το ρόλο και την ......
ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠαΣοΚ οφείλει από αύριο ν' αρχίσει να προετοιμάζεται συστηματικά για την διακυβέρνηση της χώρας.
Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ έδειξε ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Απέδειξε ότι αποτελεί δύναμη σταθερή με συγκεκριμένη επιρροή στον ελληνικό λαό. Η παράμετρος της εθνικιστικής δεξιάς είναι επίσης αξιοπρόσεκτη . Το ΛΑΟΣ του κ.Καρατζαφέρη κέρδισε με την ρητορική της ασφάλειας , της τάξης και του ελέγχου της μετανάστευσης. Οι Οικολόγοι επίσης εισέβαλαν εντυπωσιακά στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ των κ.Αλαβάνου και Τσίπρα ξέμειναν με τις μεγάλες προσδοκίες και κατά τα φαινόμενα θα εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας και αναζητήσεων.
Πηγή Βήμα